CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Süleyman Soylu'ya sordu: Belediye başkanlarının OHAL'i ne zaman bitecek?

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Süleyman Soylu'ya sordu: Belediye başkanlarının OHAL'i ne zaman bitecek?

"Belediye Başkanlarının 'dolaylı' yurt dışı yasağı ne zaman kalkacak?"


HABER MERKEZİ - CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan TBMM’ne İçişleri Bakanı Süleymen Soylu’ya sorulmak üzere yazılı soru önergesi vererek , OHAL’in sona ermesine rağmen, tüm Türkiye’deki Belediye Başkanları için konan ‘dolaylı yurtdışı çıkış yasağı’ nın ne zaman kalkacağını sordu. 

Bunun demokrasi ve hukuk devletine uygun düşmediğini belirten Murat Bakan , İçişleri Bakanlığı’nın , OHAL uygulaması kapsamında geçen sene Ekim ayında yaptığı düzenlemeyle büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı’ndan yazılı izin almadan yurtdışına çıkamayacağı, belde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclisi üyelerinin ise yurt dışına çıkabilmek için bulundukları ilin valisinden yazılı izin alması uygulaması başlattığını ve OHAL’in bitmesine rağmen uygulamanın devam ettiğini hatırlattı.

Söz konusu uygulamanın başlamasıyla çoğu belediye başkanının, davetli oldukları toplantılar ile resmi programların da olduğu yurt dışı çıkış taleplerinin çoğuna İçişleri Bakanlığı’nın izin vermediğini,  ayrıca söz konusu uygulama özel iş ve işlemler için kendi imkanlarıyla yapılacak çıkışları da kapsadığını hatırlattı.

Murat Bakan, ‘Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan 2018 günü TBMM’de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada “Yeni dönem, daha fazla demokrasi dönemi, daha güçlü hukuk devleti dönemi olacaktır. Yeni dönem, daha fazla refah, daha fazla zenginlik, daha geniş özgürlük dönemi olacaktır. Yeni dönem, kalıcı huzurun, kalıcı güven ortamının, daha büyük atılımların dönemi olacaktır. Yeni dönem, yürütmenin daha etkin, yasamanın daha itibarlı, yargının daha bağımsız hâle geldiği bir dönem olacaktır. Yeni sistemle gençlerimize ve çocuklarımıza, 2053 ve 2071 vizyonlarını vesayetten, darbelerden, krizlerden, eski dönemin tüm engellemelerinden uzak bir şekilde hayata geçirebilecekleri bir zemin oluşturuyoruz” ifadelerini kullanmıştır.

Öte yandan iki yıldır devam eden OHAL yeniden uzatılmadığı için, kaldırılmıştır. Fakat, İçişleri Bakanlığı’ndan edindiğim bilgiye göre; belediye başkanlarının yurtdışına çıkışlarında İçişleri Bakanlığı’ndan yazılı izin alma uygulaması halen devam etmektedir. ‘dedi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan bu bağlamda Süleyman Soylu’dan,

1. Anayasa ile güvence altına alınmış olan seyahat hürriyetini kısıtlayan ve OHAL ile uygulamaya sokulan ‘belediye başkanlarının yurtdışına çıkış için İçişleri Bakanlığı’ndan yazılı izin alma uygulaması’ OHAL kalkmasına rağmen halen neden devam etmektedir?

2. Bu uygulama ne zaman kaldırılacaktır?’ sorularını yazılı olarak yanıtlamasını istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler