Cüneyt Şaşmaz

Cüneyt Şaşmaz

ÇEK YASASI MAĞDURLARI?!

"Bazı insanları her zaman, bütün insanları da bazen kandırabilirsiniz; ama bütün insanları her zaman kandıramazsınız." 
Abraham Lincoln 
Gazeteci, hakikat'lerin aynası'dır; bu sebep'ten ayna'ya kızılmaz! 
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu çerçeve'de"Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır" der. 
Gazetecilik mesleğinin doğası gereği övmek ya da yermek veya çok ağır eleştiride bulunmak da işimizin parçası! 
Soru sormak, kamu adına cevap aramak! 
İçinden geçmekte olduğumuz süreç "hayal politik" değil, her yanı "real politik"
"At gözlüklü gündem""Aşı Politik"e bağlanmış. 
Kafa'yı duvara vurmadan, iktidarı, muhalefeti ile kimsenin ayıkmaya da niyet'i yok. 
Yani?! 
2016 yılından bu yana, iş dünyasının yaşadığı "öngörülemez ekonomik çalkantılar" birçok iş insanının "iflas etmesine" veya alacaklarını alamayarak çeklerini ödeyemediği için "5 yıl hapis cezası almasına" neden oldu?! 
Demem o ki: 
"Çek Yasası Mağdurları" gerçek alacaklılar'dır. 
Nüans?! 
Bu insanlar; 
Senet alacaklarını
Konkordato ilan eden şirketlerden alacaklarını
FETÖ soruşturması ile ilgili ortadan yok olan kişilerden alacaklarını
Kamu kurumlarından alacaklarını alamayan insanlardır!? 
Hal böyleyken... 
Bu, borcunu ödemeyen insanların hiçbirine cezai yaptırım yok?! 
Bu insanlardan alacaklarını alamadığı için çekini ödeyemeyen, "gerçek çek mağdurları"na 5 yıl hapis cezası!? 
Olacak şey değil?! 
Günümüz şartlarında yaşanan ekonomik sıkıntılar, ülkemizdeki pandemi salgını nedeniyle devletimiz, esnaflara imkan dahilinde yardım yapıyor. 
Kaldı ki, cezaevinde olan suçluları dahi "infaz düzenlemesi" ile affedip, dışarı çıkartıyor!? 
Nüans?! 
Her ne hikmetse, birçok medya kuruluşunun aylardır haberlerini yaptığı "250 Bin Çek Yasası Mağduru" ile ilgili iktidar bir direniş, bir inat içinde?! 
Ne'yin kafası, ne'yin inadı bu?! 
Oysa, bu mağdur insanlar; bu ülkenin vatansever, milli ve yerli esnafları'dır. 
Her daim, bayrak için bu devlete nefer olmuş, olmaya devam edecek insanlardır. 
Cevap'ını arayan soru şu: 
Yüz kızartıcı suçlar'ın af'fa uğradığı bu ülkede, esnaflar daha büyük ne suç işledi ki, kapsam dışı kalıyorlar?! 
Cevap: ?! 
Nitekim... 
İnfaz düzenlemesinde 6 yıla kadar ceza almış suçlar (Dolandırıcı, Hırsız, İhaleye Fesat Karıştıran, Rüşvet Veren, Yağmacı vb) affedildi, suçlular serbest bırakıldı!? 
İnfaz düzenlemesinde, maalesef, üst sınırı 5 yıl olan çek yasası mağdurları kapsam dışı bırakıldı?! 
Yani?! 
Yıllarını esnaflık yaparak bu ülkeye hizmetle harcamış bu iş insanları; dolandırıcı olsalardı, bugün serbest kalacaklardı?! 
Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle alacaklarını alamadıkları için çeklerini ödeyemediklerinden, yüz kızartıcı suç işlemedikleri halde 5 yıl hapisle cezalandırıldılar?! 
Başka?! 
İnfaz düzenlemesinde kapsam dışı bırakıldılar!? 
Netice: 
Ak iktidar'ın bu yanlış'tan geri dönmesi elzem. 
İş insanları, aslında tezgahtaki malını satmakta uzman insanlardır ama esnaflarımız, bu süreçte en başarısız dönemini yaşıyorlar?! 
Çünkü ellerinde ne satacak mal ne de ortaya koyacak sermayeleri kalmadı?!
Hepsi ellerinden oldu bitti ile alındı?! 
Su'dan çıkmış balığa döndüler... 
Çek Yasası Mağdurları Platformu Başkanı Haydar Zirek ses olmaya çalıştığı mağdurlarla ilgili neler yaptığını NGazete'ye açıkladı: 
"Hükümetimize konuyu en ince ayrıntısına kadar anlatmaya, yaşananları satır satır işleyerek, sorunu ortaya koymaya çalışıyoruz... 
İktidarımıza, 250 bin Çek Yasası Mağduru Esnafımız adına yaptığımız çağrılar ve alt görüşmeler geçtiğimiz günlerde sonuç verdi?! 
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Kurulu Başkanı sayın Nurettin Canikli başkanlığında, ekonomi kurulu toplantısı düzenlendi.
Biz de o toplantıya çağırıldık ve taraf olarak masada yerimizi aldık, ortadaki cenazeyi anlattık, bu cenazenin ortadan kalkması için masada tek alternatifin Çek'e Hapis Cezası'nın kalkması gerektiği tezini savunduk. 
Amaç cenazeyi ortadan kaldırmak ise bir teklifimiz daha var size: 
Gelin, 31/12/2020 tarihine kadar olan karşılıksız çekleri 1 defaya mahsus affedin?!
Böylece, bu insanlar tekrar ekonomiye kazandırılır?! 
Her biri yanında işçi çalıştırır, işsizlik oranının da düşmesine vesile olurlar?!
Demem o ki: 
Kişi ne anlamak isterse onu duyarmış. 
Önerilen çözüm'ü doğru anlamak, cevap'ın yüzde 99'udur. 
Nüans?! 
Toplantıda iktidar, Zirek ve beraberindeki heyet'e, TOBB'un, cezanın kalkmasını istemediği, "TOBB'u ikna edin, kaldıralım" dendiğini söyledi?! 
Nitekim... 
Başkan Zirek, hem televizyondan hem de sosyal medyadan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'na çağrı yaptığını, "Esnaflarının yanında ol, çek'e hapis cezasının kalkmasını iste, bu insanlara desteğini göster" dediğini belirtti. 
Akabinde, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi tarafından telefonla arandığını belirten Zirek, "Çek'e Hapis Cezası'nın kalkmasını biz destekliyoruz, bunu, iktidara da görüşmelerde belirttik ama bunu basın yoluyla yapamayız" cevabı aldığını açıkladı!? 
Görüşmeyi, iktidar'ın yetkili isimlerine hemen ilettiklerini bildiren Zirek; "Bir baktık, bu sefer de başka şeyler söylemeye başladılar, anlayacağınız, 'hendek atla ama sonra bir daha hendek atla' diyorlar" diye konuştu. 
Mağdur Esnaf ile sorunu çözecek iktidar arasına bu dil'le girenler, çözüm'e hizmet etmiyor ise şeytan'ın değirmenine su taşıyor olmalı?! 
Demem o ki: 
Yanlış yapan hesap vermeli! 
Demem şu ki: 
Taraf olmak başka şey, taraflı olmak başka! 
Yani?! 
Bu mağdurlar ile her görüşmede engel koymalar, şart sunmalar?! 
Yüzlerine karşı "kaldırılmalı", masada "ertelensin" diyenler?! 
İktidarı, bu kitleyle barıştırmak ve küstürmemek adına her türlü fedakarlığı yaptığını ve yapmaya devam ettiğini belirten Çek Yasası Mağdurları Platformu Başkanı Haydar Zirek bıkmış: 
"İçeride öyle bir güruh var ki, aynı zamanda ticaret yapmalarından dolayı engel oluyorlar, her türlü manevrayı yapıyorlar!?" 
Anlaşılmadı, şöyle yazalım: 
Kasıtlı olarak, çarpıtma yapılmaktadır. 
Söz sanatları üzerinden ifade edecek olursak, "bildiğini bilmezden gelme" sanatı. 
Başkan Zirek konuyla ilgili, Külliye'de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Hukuk Kurulu Politikaları Başkanı Mehmet Uçum, aynı kurulun üyesi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu'na da konuyu anlattıklarını, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ekonomi Kurulu üyesi Hatice Karahan ile de görüşüp destek istemiş. 
"Onlar da hak verdi ama çözüm yok" diyen Zirek, Ak Parti Grup Başkanı'ndan tutun Grup Başkan Vekilleri'ne, tüm milletvekillerine, Adalet Bakanı'na, Ticaret Bakanı'na hatta Aile Bakanı'na kadar çıkıp, konuyu bizzat anlatmış. 
Zirek; "Yüzümüze haklısınız diyenler, arkamızdan masa toplantılarında başka konuşur oldular, vicdanım şundan dolayı çok rahat; bu kitlenin sesinin duyulması adına resmi ve gayri resmi tüm makamlara kadar her yere başvurdum, haksızlığı anlattım, en azından sorunların nedenini ve çözüm önerilerini tüm yönleriyle iktidarımız artık biliyor, tabii ki bu makamların da bizlere teklifi oldu ama teklif her defasında dolaylı yoldan 'erteleme yapalım, zaman verelim' oldu, buna her defasında karşı çıktım" dedi. 
Nüans?! 
Ama esnafı bu şart ile ayakta tutamazsınız ve hapis cezasını başlarında Demokles'in kılıcı gibi tutamazsınız. 
Kaldı ki, 6 yıla kadar ceza alanları serbest bırakıp da, 5 yıl ile yargılanan çek mağduru esnafa bu durumu izah edemezsiniz?! 
TBMM'nde İstiklal Marşı'mızın 100. Yıl'ı vesilesiyle açılan sergiye katılan Cumhurbaşkanımıza da - saniyeler içinde de olsa - kısa bir şekilde konuyu iletebilen Zirek, Cumhurbaşkanı'nın kendisine "arkadaşlarımız ilgileniyor" dediğini sevinçle anlatıyor. 
Ak Parti'li bazı vekillerin, birçok kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "çek'e hapis cezası kalkmalı" dediklerini, Cumhurbaşkanı'nın grup başkanı ve grup başkan vekillerine konuyla ilgili çalışma yapmaları için talimat verdiğini belirten Zirek, buna rağmen anlaşılamaz şekilde iş'in çözülemediğinden yakınıyor. 
En az milletvekilleri kadar TBMM'nde hazır bulunan, konuyla ilgili mesai yapan Zirek'in, hükümete verdiği tekliflerden biri de şu: 
"Devlet, çek tutarının yüzde 50'sini alacaklıya devlet fonundan ödesin, alacaklıya da desin ki, geri kalan yüzde 50'sini borçlu ödeyebilir ise ödeyecek, ama cezai sorumluluk artık yok!? 
Devletin fon'dan yüzde 50'sini ödediği parayı da, borçlu, parası olunca ödeyecek şekilde devlete borçlansın?! 
Ak Parti içinde ticaret ile uğraşan bazı milletvekilleri var ve bu vekillerin ellerinde piyasadan aldıkları çekler var?! 
'Bu ceza sistemi kalkarsa çeki tahsil edemem' şikayeti ile parti grubuna baskı yapıyor, ben de sürekli olarak '3-5 vekilin ticareti sekteye uğramasın diye 250 bin esnafı hapise mi atalım' diyorum." 
Türkiye'de hiçbir borca hapis cezası uygulanmazkenson 4 yılda yaşanan öngörülemez ekonomik sıkıntılar ve salgın nedeniyle çeklerini ödeyemeyen esnaflarımıza 5 yıl hapis tehdidi, Dünya genelinde uygulanmayan ama sadece ülkemizde uygulanan bu ceza sistemi, ülkemize yakışmayan bir uygulama!? 
Umarım, bu yasal mevzuattan iktidar vazgeçer, "ÇEKE HAPİS CEZASI KALKTI" müjdesini, çek mağduru esnafımıza en kısa zamanda verir. 
ERTELEME gibi bir karar, çek mağdurlarını küstürür, büyük bir tepki'ye neden olur. 
Hasılı: 
Testi kırıldıktan sonra yol gösteren çok olurmuş. 
Kurnaz’lık bir zeka çeşidi değildir. 
Ezcümle: 
Allah'ın verdiği akıl galip gelip, "ortak akıl" üzerinden çözüm/sulh mü üretilecek yoksa yeni kazan kazan'lar üzerinden çek mağdurları hapis'e mi gönderilecek?! 
Yazıktır, günahtır bu insanlara...
Cüneyt Şaşmaz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.