Çağın Erenoğlu

Çağın Erenoğlu

GÖKYÜZÜNDEN ALTIN YAĞSIN! HAY, HAY!

Belki de en eğlenceli hayallerimizden biridir gökyüzünden dilediğimizin yağması… Kimi zaman şarkılarda, kimi zaman kitaplarda rastladığımız, insanoğlunun en pratik ve fantastik arzusu bu dönem her zamankinden çok daha olası! Çünkü bu hafta, zengin bir gökyüzü altındayız ve bu ayın en önemli gök olaylarından biri de Perseidler olarak bilinen yıldız yağmuru.

Saatte 80 kadar göktaşının gözlenebildiği bu olay yılın en etkin göktaşı yağmurlarındandır. Perseid Göktaşı Yağmuru her yıl 23 Temmuz – 22 Ağustos yani Aslan Burcu tarihinde görülür. Fikrimce Aslan burcunun ve Zodyak’taki evinin show, eğlence, oyun ve sahne temalarıyla bu denli parlaması buradan gelmektedir. Malum Aslan burcu doğan herkes eğlence ve show dünyasına diğerlerinden daha yakındır. Ayrıca cömert aslanların uğurlu elementi de altındır.
 

Peki, zengin gökyüzü bu hafta bizlere cömertçe altın saçacak edecek desem… Gayet yerinde olur.

Nasıl mı?

İşte insanoğlunu yıldızlar gibi büyüleyen mucize element altının tarihi sırrı bilim tarafından şöyle deşifre ediliyor.

İngiltere, Londra'daki Imperial College'dan yerbilimci Matthias Willbold’ın teorisine göre Dünya, oluşumunun ardından, bir miktar altın taşıyan meteorların yağmuruna maruz kaldı.

‘‘Bu, altının, yer kabuğu ile Dünyanın merkezi arasında kalan katmana ve yer kabuğuna dağılmasına neden oldu" diyor. Willbold, bu teorinin, bilim adamlarının bundan 3,8 milyar yıl önce meydana gelen meteor yağmuru konusundaki çalışmalarının bulgularıyla da örtüştüğünü belirtiyor çünkü Dünya’nın günümüzden tam dört buçuk milyar yıl önceki doğumunun ardından yerkürenin yüzeyi yanardağlar ve erimiş kayalarla kaplıydı. Bunun ardından geçen on milyonlarca yıllık dönem içinde, bu eriyik madde içindeki demir, dış katmandan süzülerek dünyanın merkezine çöktü. O dönemde, altının da demirle birlikte merkeze doğru çökmesi gerekiyordu ama böyle olmadı ve o değerli altın yer kabuğunda hep saklı kaldı.

Ağustos ayının en bereketli ritüeline ev sahipliği yapacak bu önemli dönemde bulunduğumuz yerde cömert gökyüzünden en iyi nasıl fayda sağlanır?

Gök taşları dünyanın yakınından geçerken çekim alanına girenler, hızla atmosfere dalarlar. Sürtünmeden dolayı ısınırlar, yanarlar ve arkalarında parlak, çizgi gibi iz bırakırlar. İnanılmaz gelebilir ama bu yıldızlar dünyadan milyarlarca kilometre ötedeki uzak güneşler bile olabilirler. Perseid Göktaşı Yağmuru artı eksi 3 gün süreyle 13 Ağustos gecesi en yüksek etkinliğine ulaşıyor.

Günümüze kadar gelmiş kadim bilgilere baktığımızda atalarımızın bu kısa ve mucizevi süreç içerisinde dileklerini belirlediklerini ve niyetlerine odaklandıklarını biliyoruz. Yıldızlar kadar dileği olmuş Anadolu insanının uzaya olan merakının çok eskilere dayandığını söyleyebiliriz. Selçuklu ve Osmanlı'da gökbilimine ilgi duyan ve kendi dönemlerine ışık tutan birçok âlimin yetiştiğini, bütünü ile kâinatı temsil eden Ulucami minberine işlenen güneş sisteminden net bir şekilde anlayabiliriz.

Tarihî minber üzerinde Güneş ve Galaksi sistemlerinin gözüktüğü bu zengin mirasta işlenmiş olan gezegenlerin büyüklük oranlarının ve yörüngelerinin de gerçek ölçülerle aynı olması ise şaşkınlık vericidir.

Biz atalarımızdan kalan gizli miras ile güneş sistemine yabancı bir toplum değiliz. Uluğ Bey de hayatı boyunca uzaya merak salıp yıldız haritası çıkarmaya çalıştı. Osmanlı İmparatorluğu'nda değerli bir gökbilimci, matematikçi ve dil bilimci olan Ali Kuşçu'nun eski Tophane’de gözlemevinin de olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Malum 11 Ağustos 2018 Güneş tutulması ardından tutulma ile yazdığım olayların sırayla gerçekleşmeye başlaması ile hem ülkece hem de küresel olarak kritik bir sürece girdik ve medyada çıkan çalkantılı haberlerle fazlasıyla şaşkınlık içerisindeyiz.

Güneş tutulması sonrası böylesi cömert bir yıldız yağmuruna kesinlikle ihtiyacımız vardı ve bu gökyüzü şenliği yüreklerimize şükür ki su serpiyor.

Her şey niyet etmekle başlar. Eğer istek varsa muhakkak bir yolu da vardır.

Yıldız yağmurunun en bereketli gerçekleştiği bu önemli haftada hepimiz için dilediklerimizin en hayırlısını temenni ediyorum.

Yıldızımız bol olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar