Büyük Tiyatro-2

Trump çekiliyor Macron giriyor, Rusya Şeytan 2 ile sahnede, FBI Trump’ın ipini çekmeye çalışırken İran’ın eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejat sokağa iniyor…

Dün kaldığımız yerden devam edersek; bugün ana konumuz elbette Cambridge Analytica, ortakları ve Rusya bağlantıları.

Ancak ondan önce Trump’ın Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüşüp Suriye’den çekilebileceklerini söylemesi, eş zamanlı Macron’un bölgeye Fransa olarak yerleşeceğini açıklayıp, bir de PYD ile Türkiye arasında arabuluculuğa soyunması traji - komik olduğu kadar, ne tesadüf ne de samimidir. Olsa olsa Türk ‘devlet aklı’ ile alay etmektir. (Ama günün sonunda da, jeopolitik durum herkesi Türk ‘devlet aklı’nın önüne gelmeye mecbur bırakmaktadır!)

21 Aralık 1977’de Amiens’da dünyaya gelen Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2004’te Fransa’da “Devlet adamı yetiştiren okul” diye bilinen l’ENA’dan (Ecole Nationale d’Administration) mezun oldu.2008’de Yahudi kökenli Rothschild aile bankasında finans uzmanı olarak çalışmaya başladıktan kısa süre sonra bankanın ortağı oldu. Yani İngiltere Başbakanı May’in Rus ajan ve kızının zehirlenmesi olayı ile dünyayı ayağa kaldırması sonrasında sahneye her gün yeni oyuncular çıkarılmaktadır. Macron da bunlardan bir tanesidir.

Elbette, ‘ kimin eli kimin cebinde belli değil ‘dediğinizi duyar gibiyim. Çünkü ülkesinde FBI tarafından seçim kampanyası didik didik edilen ve Putin ile seçimlerdeki işbirliği ve usulsüzlükleri tartışılıp yargı önüne çıkarılmasına sayılı günler kalan Trump baş döndüren bir trafik yaşamaktadır.

Bu arada bölgede her ne kadar Suriye’de rejimin yanında görünen, Türkiye ve İran üçgeninde stratejik olarak durması gereken ve önümüzdeki hafta da Türkiye’ye gelecek olan Putin ise Trump’ı oldukça zor durumda bırakmış görünüyor. Zira geçtiğimiz günlerde Özel Danışman Robert Mueller, Cambridge Analytica adlı bir veri analitiği şirketinin, 2016 seçimlerinde Trump kampanyası ve Rusya arasındaki olası anlaşmazlıklar konusundaki soruşturmasının bir parçası olarak iç belgeleri devretmesini istediğini bildirmesi çok önemli.

Cambridge Analytica, “psikografik” profilleme konusunda uzmanlaşmış bir firma. Bu, seçmenler için kişilik profilleri oluşturmak amacıyla çevrimiçi toplanan verileri kullanarak daha sonra bu bilgileri alarak bireylere özel olarak uyarlayabilen bir sistem.

Ancak asıl önemli olan Trump kampanyası ile Rusya arasındaki potansiyel bağlantılar. Trump’ın eski kampanya yöneticisi Paul Manafort gibi Trump Ailesinin finansal ilişkileri ve bunlara dair hikayelerinin çoğu ABD’de etrafa yayılmış durumda . Cambridge Analytica ve Rusya bağlantıları ise Mueller'in baktığı önemli konular arasında yer almaktadır.

Adeta Trump’ın digital ordusu olan Cambridge Analytica Haziran 2016'da, Trump kampanyası veri işlemlerini devralıyor.

New York Times'ta yer alan bir habere göre, Trump'ın dijital operasyonlarını denetlemekle görevli olan Jared Kushner. Trump'ın kampanya müdürü Steve Bannon, yani Cambridge Analytica'nın Başkanı.

Firma İngiltere’de kuruluyor. (SCL adıyla) ABD’de şube açıyor. Bu arada Putin ise Kushner’in ‘babası’ konumundaki Milano doğumlu Beral Lazer’i yanına alıyor. Ve Yahudiler’in kontrolünü bir nevi eline almış oluyor. Ya da başka bir deyişle ülkesinde adeta Yahudi sistemini kuruyor. Netenyahu konservatif Yahudi iken, Putin yanına evangelist Yahudileri de alıyor. Bunu da Rabbi Berel Lazar ile yapıyor. Lazar artık Rusya’nın baş hahamı oluyor.

 

Lazar’ın ilginç hikayesi Putin ile bağlarını ve Cambirdge Analytica’nın detaylarına yarın devam edeceğim.

Bugün bir başka konuya dikkat çekmek istiyorum ki; tıpkı bu İngiliz Şirketinin Cambirdge Analytica’nın Rusya tarafından kullanılması örneğinde olduğu gibi en son dünyayı sarsan ajan zehirlenmesi ile ne oluyor biliyor musunuz? İngiltere’de emlak yatırımları tavan yapıyor ve alıcılar Rus oligarklar. Bu isimler arasında ülkemizde de yakından tanınan Abromoviç de var. Yani herşey Tiyatro!!! Herşey ticaret ve ‘av ve kazanç’ üzerine kurulu.

Elbette görünen bundan sonra yeni oyunun İran topraklarında sahneleneceği dir. Bu nedenle olsa gerek ki, orada da önce dönemin Cumhurbaşkanı Ahmedinejat’ın iki yardımcısı tutuklandı. Birleşik Krallık destekli Ruhani görevini (Macron gibi) yerine getirirken; İsrail destekli Ahmedinejat da dün itibarıyla İran sokaklarına iki yardımcısının tutuklanması gerekçesiyle çoktan indi. İran sokakları hareketli. Sahne hazır. Bakalım yeni oyuncular kim olacak.? İran’ın petrol ve doğalgaz paylaşımının başrol oyuncularını yakın zamanda daha çok sahnede göreceğiz. Yarın devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.