Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

BUGÜN OLMAZSA YARIN SARILACAK KALPLERİMİZ

Isparta konseri iptal edilmişti.Tokat gibi cevap verdi yetkililere.

“Ben bu ülkenin kadınıyım. Fikirlerimle, vizyonumla, hayallerimle her yeni gün geleceğe sanatımı işliyorum. Genci yaşlısı milyonlarca sevenim var. Bir kaç kendini bilmeze kalmadı benim ahlakımı sorgulamak, kadınlık onuruma laf atmak. Bu zihniyetteki insanlar kendi yüreklerindeki karanlığı ve sapıklığı bizim hayatımıza da sokmaya çalışıyorlar ama buna asla izin vermeyeceğim, vermeyeceğiz. Bugün olmazsa yarın sarılacak kalplerimiz.”

Melek Mosso’yu İzmir Bornova’da sahne aldığı günlerde izleme olanağım olmadı. İlginçtir onu İstanbul’da vapurda şarkı söylerken tanıdım. Yıllarca vapurda şarkılar söyleyen, flüt çalan, “Melek Vapursever” olarak anılan biriydi. Sadece müziği değil dövmeleri de dikkatimi çekmişti.

Mosso ismi İtalyanca bir müzik terimi olan ve 'gittikçe hızlanarak' anlamına gelen 'Mosso' kelimesinden geliyor.

Mosso 11 Kasım 1988'de Kayseri'de doğdu. Müziğe yedi yaşında ilk bestesini yaparak başladı. Dokuz yaşında Denizli Belediye Konservatuvarı'nda bağlama ve Türk Halk Müziği dersleri almaya başladı. Daha sonra Güzel Sanatlar Lisesi'nde eğitimine devam etti. Lise döneminde yan flüt çalmaya başladı. Üniversite öğrenimini Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü'nde tamamladı. Öğrenim hayatı boyunca korist ve solistlik yaptı. Üniversite yıllarında İzmir’de barlarda şarkı söyledi.

Eğitimini tamamladıktan sonra geldiği İstanbul'da Kadıköy - Beşiktaş hattında müzik yaparak tanınırlığını arttırdı. Ayrıca piyano, yan flüt, solfej ve armoni dersleri vererek, müzik eğitimi almak isteyen öğrencilerikonservatuvar sınavlarına hazırladı. “O ses Türkiye” dahil çeşitli müzik yarışmalarına katılarak ödüller kazandı. Müzisyen arkadaşları ile kurduğu Zbam The Band isimli grubu ile swing ve caz konseptli müzik yaparak çeşitli sahnelerde performans gösterdi.

Yıldız Tilbe'nin "Vursalar Ölemem" isimli şarkısını yeniden yorumladığı video ciddi izlenme sayısına ulaştı. Onu herkese tanıtan “Çukur” dizisidir. "Hiç Işık Yok" isimli şarkısı 100 milyonun üzerinde izlenme sayısına ulaştı.

Harika cover’ları var. Bazı arabesk şarkıları da güncel sanatçılarla küçük yorumlamalar şeklinde yapıyor.“Orijinalinden çok çıkmıyoruz, çünkü bazı şarkılar "Vursalar Ölemem"deki gibi var olanı ister ama biz Melek Mosso'yu küçücük bir yerine dokundurup çekeriz. Çünkü fazlası her zaman zarardır. Şimdi ben alıp herhangi bir arabesk şarkının melodisini bile komple değiştirebilirim ama bu sana hitap eder mi? Mesela ben çok dinlenilen "Bir Kulunu Çok Sevdim"i söylüyorum; eğer onu ben bilindiği gibi girmezsem o sana dokunmaz, dinleyiciye de geçmez. Ama ben bir yerinde ufak gelip gidersem "Aa Melek Mosso imzasını atmış" der insanlar diye düşünüyorum.”diyor sanatçı.

Son İstanbul seyahatimde yine gemiyle adalara geçerken Mosso geldi aklıma..Ve onun vapurda şarkı söyleme üzerine söyledikleri..

“Orası bambaşka bir yer, yaşattığı duygular da bambaşka. Sokaklarda da çok söyledim. Gençtik, paramız bittiğinde hemen enstrümanlarımızı çıkarır, bir sokağın başına oturur, çalar söylerdik. Sahnelerde, birilerinin altında söylemenin yorduğu zamanlarda vapura koşarak gitmiş, kendimi çok özgür hissetmiştim. Benim için büyük rahatlamaydı. Şimdi ayın 25 günü konserlerim var. Haa gerekirse vapura geri döner, orada da söylerim tabii. Şimdilerde her şeye bardağın dolu tarafından bakmaktan bıktım. Sokakta çalan adam da müzisyen. Benim de şansım dönmesiydi yine düğünlerde, barlarda, vapurlarda söylemeye devam edecektim. Sonuçta sokaktan geliyorum, bunu hiçbir zaman inkar etmem”

Akrep burcu kadını. Acılarından beslenmeyi seviyor. Biraz drama queen’lik var onda. Her tarz müziği dinliyor. Neyi dinlediği günün saatine göre ya da günlük psikolojisine göre değişiyor. Nil İpek dinliyor. Ari Barokas dinliyor. Ella Fitzgerald dinliyor. Joe Pass dinliyor.. Yıldız Tilbe dinliyor. Orhan Gencebay dinliyor.

Onu mu? Konserleri hep “sold out”..Onu Türkiye dinliyor..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.