Bugün Gaziler Günü

Bugün Gaziler Günü

Tarihi gelişimi ve anlamı

Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk milleti işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millettir. Bu nedenle tarihinde bu uğurda çok savaş yapmış birçok insanını şehit ve gazi vermiştir.

Ülkemizde Gazilik unvanı devlet tarafından verilir.

En büyük Gazi, bu unvanı 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile alan vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.

2002 senesinde çıkartılan yasa ile 19 Eylül günü Gaziler Günü olarak kabul edilmiştir.

Gaziler Günü, her yıl büyük bir gurur ile 19 Eylül’de bütün yurtta törenlerle kutlanmakta ve milletimiz her daim onların yanında  olduğunu göstermektedir.Gaziler bu unvanı alırken, süngünün ucunda, merminin vızıltısında, torpilin, torpidonun, bombanın dehşetinin içinde bulundular. Sıkıntılı, korkulu günler geçirdiler. Hep vatan dediler, yüksünmediler, zaman zaman korku sardı çevrelerini. Sonra vatan geldi akıllarına. Korkularını sildiler. Acı çektiler, milleti gözlerinin önüne geldi ve acılarını unuttular. Hep vatan ama hep vatan dediler. “Helal olsun akan ve akacak kanlarımız vatana” dediler. Kolları arasında şehit olan arkadaşlarına, astlarını, komutanlarını kucakladılar. Zaman geldi şehitlerin açık gözlerini elleriyle kapattılar. Kefen oldular. Niye ben de yanına gitmedim diye gözyaşı döktüler.Hiç pişmanlık duymadılar ve pişman da değiliz dediler. Sonunda gazilerin gazaları mübarek oldu, uğrunda savaştıkları devlet, gazileri unvanların en asil ve en şereflisi ile onurlandırdı.

Siz artık bir ulusal değersiniz, siz Gazisiniz dedi devlet. Gaziler şimdi bir ulusal değer olmanın gururu içindeler. Onurlu ve gururlular. Zaman zaman Gazi’nin bir ulusal değer olduğunu çekemeyenler, onu küçümseyenler çıkmaktadır. Bunları kadirşinas Türk Milleti ile karıştırmıyor ve biliyoruz ki Türk milleti tarih boyunca Gazisine ve şehidine sahip çıkmıştır. Son zamanlarda Gazilerimize kanunla verilmiş hakların, Özelleştirme adı bahane edilerek engellenmesi de ciddi bir olumsuzluk örneği. Ulusal güç ve değerlerin özelleştirme bahanesiyle kaldırılmak istenmesine en iyi cevabın devletimizce verileceği inancını taşıyoruz.

Gazi, devletine saygılı, cumhuriyetimizin en büyük Gazisi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan temsilcisi, asil, vakarlı, ahlak ve fazilet sahibi, kendisine sahip çıkan devletine şükran borçlu, devlet düşmanları ile aynı safta olmayan, çevresi ile barışık, gazilik unvanına sarılarak kendisine menfaat sağlamayan, kimseye el açmayan, yalvarmayan, siyasi tercihini gazilik unvanı ile karıştırmayan, Atatürk sevgisi, vatan ve ay yıldızlı bayrak sevgisi ile dolu olan bir ulusal değerdir.

Türk tarihinde İslam öncesi ve sonrası şehitlik ve gazilik onuru vardır. Her Türk de bu onura kavuşmak için vatanı, milleti, bayrağı, milli marşı, soydaşları ve kutsal değerleri için savaşır. Çünkü milli hasletimizde olan bu duyguların, Türk milleti ve her bireyi için vazgeçilmez bir anlamı ve önemi vardır. Türk Milleti bunun en güzel örneğini Atatürk’ün önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşı’nda yaşamıştır. “Ya istiklal, ya ölüm!” demiştir. Türk tarihi böylesine “kahramanlık günleri” ile doludur.

Kahramanlık günlerini şehit ve gazilerimize borçluyuz. Destanlar yaratan şehit ve gaziler tek tek birer onur abidemizdir. Vatanı uğruna ölümü göze almış kahraman Türk Ordusu, daha sonra dünya barışını korumak için görev almıştır. 1950–1953 yılları arasında barış için Kore’de savaşmıştır. 1974 yılında soydaşlarımız Kıbrıs Türk halkını yok olmaktan kurtarmak için, Kıbrıs Türk Barış Harekâtı’nı gerçekleştirmiştir. Yine Mehmetçik barışı korumak için, Bosna-Hersek, Somali ve Kosova’ya Birleşmiş Milletler kararıyla Barış Gücü olarak gitmiştir. Birinci Dünya Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda, Kore Savaşı’nda ve Kıbrıs Türk Barış Harekâtı’nda birçok askerimiz şehit oldu, bir kısmı da gazi olarak geri döndü.

Devletimiz bir yasa ile şehit yakınlarına “Övünç Madalyası” vererek şehitlik maaşı bağlıyor. Yine gazilere de madalya ile aylık maaş vermekte ve tedavi, ulaşım gibi hizmetlerde ücretsiz olanaklar tanımaktadır.

Türk ulusu için, “şehitler nurlanmış” ve “gaziler onurlanmış” kişiler demektir. Bunların en başında da; Başkomutan, Gazi, Mareşal ve Ulusal önder Mustafa Kemal Atatürk gelmektedir. 19 Eylül Günü, Atatürk’e 1921 yılında Mareşallik rütbesi ile gazilik unvanının verildiği gündür ve yurdumuzda her yıl 19 Eylül “Gaziler Günü” resmi olarak kutlanmaktadır;

19 Eylül Gaziler Günü diğer bir deyimle “Kahramanlık Günü” olarak da kutlanmaktadır. Yerel kurtuluş günleri de gazilerimiz ve kahramanlarımız için birer anma günüdür. Şehitlerimizin ruhlarını huzurlu kılmamız için, savaş arkadaşları gazilerimize hak ettikleri değeri vererek, onları her yerde ve her zaman onurlandırmalıyız. Türk tarihi şehitlik ve gazilik destanları ile doludur. Her Türk evladı bu onura sahip olabilmek için, vatanı, milleti, bayrağı, milli ve dini değerleri için savaşmayı kendisinin ulaşabileceği en büyük değer olarak görmektedir.

Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaş’ı bunun en büyük örnekleridir. Türk Milleti, kahramanlık öykülerini sadece yurt içinde değil yurt dışında da tüm dünyaya ezberletmiştir. Halen ülke bütünlüğümüze ve milli beraberliğimize saldırıda bulunanlara karşı mücadelesini her an ve her yerde durmadan veren milletimiz, askeri ve sivil bir çok şehit ve gazi vermiş ve günümüzde vermeye de devam etmektedir. Gazilerimiz ülkemizin en önemli değerlerindendir. Onlar, bizler için en güç şartlarda bütün güçleri ve duygularıyla mücadele etmiş, canlarını bile vermekten asla çekinmemiş büyük şahsiyetlerdir. Gazilerimize verdiğimiz önem aslında kendi kendimize verdiğimiz önemin de aynasıdır. Şehit ve gazilik mertebesinin ulviyetine inanan her Türk insanı, bu vatan evlatlarının her zaman yanında olmuş olmaya da sonsuza dek devam edecektir.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler