Bu Yiyeceklerin Ömrünü Buzdolabında Saklayarak Kısaltıyoruz!

Bu Yiyeceklerin Ömrünü Buzdolabında Saklayarak Kısaltıyoruz!

Çoğumuz alışverişe gittiğimizde erzak depolamayı uygun görürüz ve amacımız depolamak üzere aldığımız ürünleri uzun süre dayanmasıdır. Bundan dolayı, bu alışverişi yaptığımızda almış olduğumuz ürünleri bozulmasını engellemek adına önlemler alırız...

Çoğumuz alışverişe gittiğimizde erzak depolamayı uygun görürüz ve amacımız depolamak üzere aldığımız ürünleri uzun süre dayanmasıdır. Bundan dolayı, bu alışverişi yaptığımızda almış olduğumuz ürünleri bozulmasını engellemek adına önlemler alırız. Herkesin de düşünmüş olduğu üzere, çoğu yiyecek ürünün buzdolabında saklamak daha üzün süre dayanması anlamına gelmektedir. Fakat öğrenmemiz gereken şu ki bazı yiyecekleri buzdolabında saklamak o yiyeceğin ömrünü kısaltmaktadır. Birazdan listede göreceğiniz yiyecekleri buzdolabında saklarsanız bu yiyecekler çok kısa sürede çürüyüp tadını kaybedecektir. Haliyle, çürümüş ürünleri çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz.

Elmalar

Elmaların en büyük özelliği 1-2 hafta boyunca oda sıcaklığında saklandığında ilk günkü formunu tutmasıdır. Elma türevi meyvelerin içinde bulunan enzimler oda sıcaklığında çok aktif halde olur ve böylece elmanın çürümesine engel olur. Elmanın besleyici olmasının en büyük kaynağı içinde bulunan enzimlerdir. Eğer elma gibi gazlı olan meyvelerin başka tatlı meyvelerin yanında durması daha çabuk çürümesine neden olabilir, bundan dolayı elmaları diğer meyvelerden ayrı bir yerde saklamak elmalar için en uygunu olur. Eğer elma dolu bir sepet hediye olarak gelirse, onları buzdolabının dışında bir yerde saklamanız gerektiğini artık biliyorsunuz!

Avokado

Marketlerde en çok rastladığımız en olgunlaşmamış meyve sebzelerden bir tanesi avokadodur. Çoğumuz avokadoyu olgunlaşması için buzdolabına koyarız ve aslında kendi ellerimizle avokadonun olgunlaşmasını ciddi derecede yavaşlatmış oluruz. Eğer avokadonuzun en kısa sürede yenilecek kıvama gelmesini isterseniz; yapmanız gereken şey onu buzdolabı dışında serin ama kuru bir alanda bekletmek olacaktır.

Muz

Muzun içinde bir sürü faydalı besinler vardır ve eğer muzlarınızı buzdolabına koyarsanız bu besinler kısa sürede yok olur. Muzun olgunlaşmak için sıcak havaya ihtiyacı vardır, aksi takdirde soğuk ortamlarda muzun olgunlaşması git gide yavaşlar. Sıcak havanın dışında, muzun ihtiyacı olan aydınlık ve kuru bir alandır; buzdolabı gibi karanlık ve nemli bir alanda muz çok çabuk sürede kararmaya başlar. Muzlarınızı en güzel muhafaza edebileceğiniz yer oldukça basit bir yer; mutfağınız!

Fesleğen

Herkesin bilmesi gereken en önemli bilgi; fesleğeni asla buzdolabına koymamak! Eğer marketten almış olduğunuz fesleğenin kısa sürede yumuşamamasını engellemek isterseniz ona yeni aldığınız bir çiçek gibi bakın; tatlı suyla dolu bir bardak suyun içine yerleştirin. Eğer çok uzun süre boyunca saklamak isterseniz fesleğeninizi buzlukta da dondurmayı deneyebilirsiniz; işe yaradığını kendi gözlerinizle göreceksiniz.

Ekmek

Ekmekleri buzdolabında muhafaza etmek ekmeği kısa sürede kurutmaktadır. Hiçbirimiz kahvaltıda sert ve tatsız ekmek yemeyi tercih etmeyiz. Ekmekle ilgili tek istisna eğer o ekmekle bir sandviç hazırlanmışsa ortaya çıkar; sandviçler daima buzdolabında saklanmalıdır.

Havuç

Havuçlar buzdolabında saklandığı takdirde kısa sürede içleri suyla birikir ve buda çürümesine sebep olur. Havuçların uzun süre dayanmasını istiyorsanız az nemli ve az güneş ışı alan bir yerde saklayınız.

Kahvaltılık Gevrek

Kahvaltıda tükettiğimiz gevrekler ve tahıllar buzdolabında saklanmamalıdır, eğer buzdolabında saklarsanız gevrekler kısa zamanda yumuşar ve tüm çıtırtısı yok olur. Buzdolabının soğukluğu ve nemi kısa sürede kahvaltılık gevreklerinizin çöpe gitmesine neden olur. Sabah kahvaltılarının kurtarıcısı olan mısır gevreklerinin yumuşamış olmasını kim ister?

Çikolata

Sizlerle paylaşacağımız bu bilgi pek hoşunuza gitmeyebilir, ama çikolatalarınızı buzdolabında saklamaktan vazgeçmeniz gerekebilir. Herkesin tercihi çikolatayı erimemesi ve yumuşak olmaması için buzdolabına koymaktır. Fakat çikolatanızı buzdolabına koyarsanız maalesef tadı gün geçtikçe yok olacaktır. Ama soğuk çikolata yemekten vazgeçemeyenler için bir çözümümüz var; eğer çikolatayı tüketmeden önce soğuması için birkaç saatliğine buzdolabına koyabilirsiniz. Birkaç saatten fazla kalmaması gerektiğini göz önünde bulundurun!

Turunçgiller

Turunçgillerin olgunlaşma sürecinde tek ihtiyacı doğal sıcaklığı olan bir alandır. Eğer turunçgillerinizi buzdolabında saklarsanız onları soğuk bir alanda muhafaza etmiş olursunuz ve bu da turunçgillerinizin kısa sürede çürümesine sebep olur. Çürümesinden ziyade tadını da kaybeder. Tatlı ve sulu turunçgilleriniz çürümesini itemiyorsanız onları buzdolabının dışında bir yerde saklayınız.

Kahve

Kahve bağımlılarının ilgileneceği bir bilgiyi paylaşıyoruz; kahvelerinizi buzdolabında saklayabilirsiniz fakat sadece hava almayan bir kutuya yerleştirirseniz. Öğütülmüş kahveler, kahve çekirdekleri ve bir sürü kahve türevinin ihtiyacı olan kuru, serin ve karanlık bir ortamdır. Kahvenizin tazeliğini korumak için gereken iki şey hava almayan bir kuru ve bir buzdolabı!

Salatalık

Sulu ve sert salatalık hepimizin tercihidir. Buzdolabında saklanan salatalıkların dışı kısa sürede pörsür. Bundan dolayı salatalıkları serin ve kuru bir alanda saklamak en doğrusudur. Çünkü buzdolabı gibi soğuk bir alanda salatalık çok çabuk yumuşar ve tazeliğini kaybeder.

Yumurta

Kafamızda, alışveriş torbasından çıkan yumurtanın yeri her zaman buzdolabı olur. Tartışmaya açık bir konu değildir. Ama işin aslı, yumurtayı buzdolabında saklamak veya saklamak bir şey değiştirmiyor. Yakın zamanda açıklanan bir araştırmada da açıklanmış bir bilgi; yumurtalarınızı ister buzdolabında ister dışarda tutabilirsiniz.

Un

Un genelde buzdolabında saklanan bir ürün değildir. Ama isteğe göre un buzdolabında da muhafaza edilebilir. Tıpkı yumurta gibi, unu nerede sakladığınızın bir önemi yoktur. Un saklamak konusunda dikkate almanız gereken şey unu hava almayan bir kapta tutmaktır.

Kivi,Kayısı,Şeftali Gibi Meyveler

Kayısı, kivi, mango ve şeftali gibi meyvelerin olgunlaşmasını engellemek istemiyorsanız, onları oda sıcaklığında saklayınız. Bu tür meyveler buzdolabı soğukluğunu aldığı an da olgunlaşmayı bırakırlar ve lezzetleri kısa sürede ortadan yok olur. Buzdolabı dışında, soğuk ve kuru bir alan bu meyvelerin olgunlaşması için en doğru yer olacaktır.

Sarımsak

Buzdolabında sarımsağın yeri hiçbir zaman olmamalı! Eğer sarımsaklarınızı buzdolabında saklarsanız belki dış görünüşüne aldanabilirsiniz ama içten içe o sarımsak tazeliğini kaybeder ve lastik gibi bir kıvam alır. Bunun dışında, buzdolabında saklanan sarımsak filizlenebilir ve küflenebilir. Sarımsaklarınızı soğuk ve serin bir alanda saklamanız gerekmektedir.

Bal

Hiç kimse balının hamur kıvamına gelmesini istemez. Balın akışkanlığını korumak içib balı buzdolabınızdan uzak tutunuz. Eğer bal gibi bir ürünü buzdolabında muhafaza ederseniz, balın içinde bulunan doğal gıda maddelerinin, örneğin şekerini, kısa sürede kristalleşmesine yol açarsınız.

Acı Sos ve Tabasco

Tobasco ve türevi gibi acı sosların çok üzün raf ömürleri vardır. Acı sosların genellikle raf ömrü üç sene kadardır. Özellikle Tobasco marka olan acı sos ise 5 yıl kadar tazeliğini koruyabilir. Eğer acı sosunuzun içinde sirke, parça meyve veya sebze türevi şeyler bulunmadığından emin olursanız, tek yapmanız gereken o acı sosu ışık almayan serin bir dolapta tutmanız gerektiğidir. Rengi değişmiş bir acı sos bozulduğu anlamına gelmez, bunu da aklınızda tutmaya çalışın! Acı sosların soğuk bir ortama ihtiyaçları yoktur.

Reçel

Marketten satın aldığımız çoğu reçelin içinde ciddi miktarda koruyucu maddeler var. Bir başka deyişle, reçel çok uzun süre raf ömrüne sahip bir yiyecektir. Reçel kavanozunu açılmış bile olsa buzdolabına ihtiyaç duymaz. Reçel çok çabuk bozulacak bir besin değildir.

Ketçap

Ketçapta, reçelin sahip olduğu özelliklere sahiptir; içinde olan koruyucu maddeler ketçabın uzun süre dayanmasına yardımcı olur. Ketçap oda ısısında saklanabilir ve uzun süre tazeliğini koruyabilir. Kısaca, ketçap buzdolabında tutmanız gereken bir sos değildir.

Kavun

Kavunun içinde bulunan antioksidan miktarı kavunu oda sıcaklığında tazeliğini tutmasına yardımcı olur. İçinde bulunan antioksidan seviyesinden dolayı kavun buzdolabı dışında ki tüm alanlarda tazeliğini koruyacaktır. Ancak, kavunu kesip saklamak isterseniz buzdolabına ihtiyacınız olacaktır. Kesmiş olduğunuz kavunun üstünü kapatmayı unutmayın!

Zeytinyağı

Zeytinyağı tereyağına benzemez, soğuk bir ortama ihtiyaç duymaz. Eğer zeytinyağınızı buzdolabına kaldırırsanız, bu sadece yağın donup daha sert ve yoğun bir kıvam almasına neden olur. Zeytinyağını ışık görmeyen herhangi bir mutfak dolabınıza kaldırabilirsiniz.

Soğanlar

Soğanlar sarımsaklara benzer, eğer buzdolabında muhafaza ederseniz, soğanlarınızın kısa sürede küflendiğine kendiniz şahit olursunuz. Soyulmamış, kabuğunda olan soğanlarınızı, oksijen alabilecekleri normal ısıya sahip olan bir alanda saklamalısınız. Soğanın tazeliğini koruması için ihtiyaç duyduğu şey buzdolabı soğukluğu değildir, oksijendir. Ancak, eğer soğanınızın kabuğu soyulmuşsa, o zaman kapalı bir kapta buzdolabına koymanız en doğru hareket olacaktır.

Armutlar

Armut olgunlaşmayı seven bir meyve türüdür. Sadece dalında olgunlaşan bir meyve değildir, aynı zamanda sıcak ortamda saklandığında yavaşta olsa olgunlaşmaya devam eden bir meyvedir. Satın almış olduğunuz armut yeterince olgun değilse, onları buzdolabına koymak olgunlaşma olasılığını tamamen ortadan kaldırır. Ayrıca, buzdolabına koyduğunuz olgunlaşmamış armutlar tazelikleriniz çabucak kaybeder. Sade ve sadece eğer olgunlaşmış tatlı armutlarınız varsa onları buzdolabında saklayabilirsiniz.

Biber

Biberin herhangi bir türü, buzdolabına girdiği an yumuşamaya ve tazeliğini kaybetmeye başlar. Eğer biberlerinizi diri tutmak isterseniz, onları hava alabilecekleri kuru ve serin bir ortamda muhafaza ediniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler