"Bu iş bitmedi" diyen ABD'li: "Hulusi Akar müthiş bir adam"

"Bu iş bitmedi" diyen ABD'li: "Hulusi Akar müthiş bir adam"

ABD’li Emekli Korgeneral Ben Hodges, Ankara-Washington hattındaki S-400 krizi, Türk-Rus ilişkileri ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk ordusunda yaşanan gelişmeler hakkında konuştu.

ABD’li Emekli Korgeneral Ben Hodges, Ankara-Washington hattındaki S-400 krizi, Türk-Rus ilişkileri ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk ordusunda yaşanan gelişmeler hakkında DW Türkçe’den Değer Akal'a açıklamalar yaptı. 2014-2017 yılları arasında ABD ordusunun Avrupa’daki kara kuvvetlerinin komutanlığını yapan Ben Hodges, “‘Bu iş bitti’ denilen bir noktada değiliz” diye konuştu. “Sonunda aklı selim galip gelecektir” diyen Hodges, “Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, müthiş bir adam. Kendisini yıllardır tanırım. O NATO’dan anlar, önemini bilir” sözlerini kaydetti.

Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesi, 15 Temmuz darbe girişimi, Ankara’daki Rus Büyükelçisi suikasti gibi gelişmelerin yaşandığı bir dönemde ABD’nin Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan Hodges, halen ABD merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Politika Analiz Merkezi’nde (CEPA), Stratejik Araştırmalar bölümünün başkanlığını yürütüyor.

Hodges, DW Türkçe'de yayınlanan röportajın bir bölümünde şunları söyledi:

DW Türkçe: Cumhurbaşkanı Erdoğan S-400 alımından vazgeçmeyeceklerini, “Kimse tükürdüğümüzü yalamamızı beklemesin” sözleriyle duyurdu. Bu kararlılık ABD için ne anlam ifade ediyor?

Ben Hodges: ‘Bu iş bitti’ denilen bir noktada değiliz… Karşılıklı açıklamaları yürütülen pazarlıkların bir parçası olarak değerlendiriyorum. İzmir’de NATO komutanı olarak görev yaptığım dönemde de Türkiye’nin Çin sistemini alacağı kesindi, herkes bundan çok emindi ancak Türkiye geri adım attı. Bazı gerçekleri çarpıtmadan konuşmamız gerekir: 2013 yılında Suriye’den gelen füzelere karşı Türk şehirlerini ve Türk halkını korumak için Türkiye’ye ABD, Alman ve Hollanda Patriot sistemleri konuşlandırıldı. Bu misyon neredeyse iki yıl sürdü. Daha sonra İspanyollar bu görevi üstlendi. Rusya’nın sattığı füzelerle hedef alınan Türkiye’yi korumak için desteğe giden Rusya değil, müttefikleri oldu.

HULUSİ AKAR MÜTHİŞ BİR ADAM

Peki Türk Hükümeti’nin S-400’lerden geri adım atmaması halinde Washington’un atacağı adımlar, Türkiye’nin büyük ölçüde Batı’ya entegre olan savunma ve askeri yetkinliğini, caydırıcılık gücünü nasıl etkiler?

Samimiyetle şunu ifade edeyim: Bu konu çözümlenecek. Türkiye, hem coğrafi konumu hem de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kadın ve erkek mensuplarının yüksek niteliği nedeniyle hem ABD hem NATO için asli bir müttefik. Aynı şekilde ABD ve Batı da Türkiye için asli öneme sahip. Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, müthiş bir adam. Kendisini yıllardır tanırım. O NATO’dan anlar, önemini bilir. Bu konuda eninde sonunda doğru zemine ulaşacağımıza güvenim tam.

YENİDEN NATO KADROLARI

15 Temmuz darbe girişimi sırasında ABD’nin Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapıyordunuz. Değerlendirmeniz nedir?

Türk halkına ve Türk ordusuna duyduğum saygıdan ötürü spekülasyon yapmak istemem. İlk olarak şunu ifade edeyim: Cumhurbaşkanı Erdoğan demokratik yollardan seçilmiştir. Ben ya da bizler, asla herhangi bir ülkedeki ordunun demokratik seçimlerle göreve gelmiş iktidarının devrilmesi düşüncesini desteklemeyiz. ABD’nin bu konudaki görüşü çok net. İkinci olarak da, herkesin adil bir yargılama hakkına sahip olması ve Türk ordusunun yeniden Batı ile irtibatı olan, NATO deneyimi olan kadroları oluşturabilmesini ümit ediyorum… Akar liderliğinde, Türk ordusunda bunun yeniden sağlanabileceğine inancım tam.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler