Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Başkan Donald Trump’ın ABD’yi koronavirüs pandemisinin en şiddetli iki haftasının beklediği uyarısı ve karantinanın tam etkisini ortaya koymaya başlayan ekonomi verileri ile birlikte, yatırımcılar bu hafta en kötüsüne hazırlanıyor.

Esas ilki bir kez daha ABD işgücü piyasasında olacak. Perşembe günkü ilk işsizlik başvuruları raporu, geçtiğimiz iki hafta boyunca yaklaşık 10 milyon insanın başvuru yaptığını gösterdi. Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki fiyat savaşının yoğunlaşmasıyla petrol fiyatları Pazartesi günü yine bir darbe almaya hazırlanıyor. Diğer yandan Çarşamba günü yayınlanacak Fed toplantısının tutanakları, acil faiz indirimleri yapan politikacıların zihniyetine ışık tutabilir.

İşte yeni haftaya başlarken bilmeniz gerekenler:

1. Trump, Amerikalıları virüs ölümlerindeki büyük artışa hazırlanması konusunda uyardı

Trump önümüzdeki günlerde koronavirüs ölümlerindeki büyük artışa hazırlanmaları konusunda Amerikalıları uyardı.

Cumartesi günü Beyaz Saray’daki açıklamasında Trump, “çok fazla ölüm olacak” dedi.

ABD, koronavirüsün yol açtığı grip benzeri solunum yolu hastalığı olan Covid-19’un bilinen vakalarında en yüksek rakama sahip. Reuters çetelesine göre ABD’de 306.000’den fazla insanın testi pozitif çıktı ve 8.300 üzerinde kişi öldü.

Beyaz Saray’ın medikal uzmanları, evde-kal uyarılarına uyulsa dahi pandemiden dolayı 100.000-240.000 arası kişinin ölebileceğini tahmin ediyor.

Trump, “korkunç zamanlara geliyoruz. Muhtemelen böylesi rakamları hiç görmedik. Belki savaş esnasında, Birinci veya İkinci Dünya Savaşı’nda veya başka birinde gördük” dedi.

2. OPEC+ toplantısının ertelenmesiyle petrol darbe almaya hazırlanıyor

Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, koronavirüsle ilişkili piyasa dalgalanmasına ekstra karmaşa katmanı ekledi. Trump’ın Suudi Arabistan ile Rusya arasında bir üretim kesintisi anlaşması olabileceği iddialarıyla toparlanmadan önce Ocak ayına göre %70 değer kaybetti.

Ancak Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki pazar payı savaşı sürerken OPEC ve Rusya’nın, üretim kesintilerini tartışmak üzere planladığı Pazartesi günkü toplantıyı 9 Nisan’a kadar ertelemesi üzerine fiyatlar daha da düşecek.

Cuma günü petrol, geçen hafta gördüğü 20 dolar altındaki seviyelerden toparlandı – Brent 34,11 dolara yükseldi ancak yine de 2019 sonunda gördüğü 66 doların çok altında. Trump’ın Rusya ve Suudi Arabistan’ın majör bir üretim kesintisi anlaşması duyurmasını beklediğini söylediği Perşembe günü, fiyatlar şimdiye kadarki en büyük tek günlük artışı gördü.

Cumartesi günü Trump, petrol fiyatındaki çöküşe cevaben gümrük vergilerine odaklandı.

 “Dışarıdan gelen petrole vergi uygulamam ya da enerji sektöründeki on binlerce çalışanımızı, …, büyük şirketlerimizi korumak için bir şeyler yapmam gerekirse gereken her neyse onu yapacağım.”

3. İşsizlik başvuruları yeniden artacak

Perşembe günkü ilk işsizlik başvuruları raporu, bu hafta piyasaların esas ilgisi olacak. Koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmaya çalışmak için tedbirler kapsamındaki kapatmaların ABD’de iyice yayılması ile geçtiğimiz iki hafta boyunca işsizlik başvuruları rekor kırdı. Sonuç olarak gittikçe daha çok şirket kapılarını kapatıyor ve personelini işten çıkarıyor.

Ekonomistlerin bu haftaki ilk işsizlik başvuruları için tahmini, 5 milyon yönünde.

ING bir notunda “tedbirlerin Mayıs’a kadar süreceği riski ile ikinci çeyrekte en iyi tahminimizce ekonomide %40’lık daralma ile birlikte, gelecek aylarda işsizlik %15’i görürse şaşırmayız” dedi.

4. FED tutanakları

FED Çarşamba günü merakla beklenen toplantı tutanaklarını yayınlayacak ve yatırımcılar, acil faiz indirimlerine ve ekonomiye teşvik enjeksiyonu dalgalarına ilişkin kararlarının detaylarını öğrenmeyi bekliyor.

Cuma günü ABD merkez bankasının yayınladığı takvim, Başkan Jerome Powell ile Trump’ın 7 ve 26 Şubat’ta iki telefon görüşmesi yaptığını gösterdi. Tam olarak ne görüştükleri net olmasa da Powell, 28 Şubat’ta virüse ilişkin risklerin yavaş yavaş ilerlediğini kabul ettiklerini ve merkez bankasının ekonomiyi desteklemek için gereken neyse yapacağını içeren bir açıklama yayınladı.

Fed 3 Mart’ta acil bir indirim yaptı.

5. Euro bölgesi korona tahvillerini tartışacak

Euro bölgesi maliye bakanlığı yetkilileri, koronavirüsten dolayı zor durumda olan devletlere en iyi nasıl yardım edileceğine ilişkin bu hafta bir görüşme yapacak. Herkesi memnun edecek bir çözümün 9 Nisan’a kadar ortaya çıkmayacağını söyleyebiliriz. Aynı bölünme blok içerisinde de var – Almanya ve Hollanda ortak ‘korona tahvilleri’ fikrine şiddetle karşı çıkarken Fransa, İtalya ve İspanya bu fikir lehine düşünüyor.

Müşterek tahviller fakir ülkelere ve yatırımcılara müreffeh blok üyelerinin arkalarında duracaklarının garantisini vererek borçlanma maliyetlerini kontrol altında tutacaktır. Ancak bu seferki muhtemel seçenekler, Euro bölgesinin kurtarma fonundan alınan kredi hatlarını, Avrupa Yatırım Bankası'ndan daha fazla borç almayı ve doğrudan uzun vadeli ortak bir bütçeyi veya kaldıraçlı borçlanma garantilerini içeriyor.

Almanya bu kez muhtemelen müşterek tahvilden kaçacak. Ancak o anın gelmesi kaçınılmaz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler