BREXİT BU KEZ DE CEBELİTARIK BOĞAZI'NA TAKILDI

BREXİT BU KEZ DE CEBELİTARIK BOĞAZI'NA TAKILDI

BREZİT için AB ile uzlaşma prosedürleri noktasında sıkıntılı bir süreç geçiren İngiltere bu kez de Cebelitarık boğazının durumu konusunda İspanya ile karşı karşıya geldi..

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden çıkışı (Brexit) için Brüksel-Londra arasında varılan anlaşmada yeni uzlaşmazlık konusu Birleşik Krallk'ın denizaşırı toprağı olan Cebelitarık oldu.

İspanya, Cebelitarık'ın geleceğine ilişkin müzakerelerde Birleşik Krallık ile doğrudan görüşmeleri yürüten taraf olmak istiyor. İspanya'nın Avrupa Birliği Bakanı Luis Marco Aguiriano, bu nedenle, Birleşik Krallık'tan Pazar günü yapılacak Avrupa Birliği zirvesi öncesinde yazılı bir taahhüt istediklerini belirtti.

Aguiriano, İspanya'nın Brexit anlaşmasını veto etmemesi için Cebelitarık konusununun açıklık kazanması gerektiğini dile getirdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May ise Cebelitarık konusunda İspanya ile birlikte çalışacaklarını açıkladı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'le görüşen May, Cebelitarık dahil, tüm Birleşik Krallık ailesini memnun edecek bir anlaşma üzerinde anlaşacaklarından emin olduğunu söyledi.

Sanchez ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Benim hükümetim her zaman İspanya'nın çıkarlarını koruyacak. Eğer değişiklik yapılmazsa, Brexit'i veto ederiz" dedi.

Akdeniz'i Atlas okyanusuna bağlayan nokta konumundaki Cebelitarık, 1713'te imzalanan Utrecht Antlaşması ile Birleşik Krallık'ın egemenliğine girmişti. İspanya'nın yüz yıllardır üzerinde hak talep ettiği Cebelitarık'ta 1967 ve 2001 yıllarında yapılan referandumlarda halkın büyük çoğunluğu İngiltere'ye bağlı kalmak istediğini dile getirmişti.

  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika