BM: ‘Gazetecileri Öldürmek Rezilcedir,Doğru Hiçbir Zaman Ölmez!’

BM: ‘Gazetecileri Öldürmek Rezilcedir,Doğru Hiçbir Zaman Ölmez!’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ‘Sadece kendi işlerini yaptıkları için gazetecileri öldürmek rezilcedir ve normalleşmemelidir.’dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres,2 Kasım Uluslararası Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmasını Sona Erdirme Günü dolayısıyla kritik noktalara değinen bir açıklama yaptı.Bir video mesaj yayınlayan Guterres, ‘Dünya çapında,sadece kendi işlerini yaptıkları için gazetecileri öldürmek rezilcedir ve normalleşmemelidir.’dedi.

 

Sadece 2018’de,88 Gazeteci Öldürüldü

 

Birleşmiş Milletler,1,010 gazetecinin sadece haber yapmaktan ötürü öldürüldüğünü ve vakaların 10’da 9’unda faillerin adalete teslim olmadığını bildirdi. Guterres, ‘Sadece 2018’de 88 gazeteci öldürüldü.’ şeklinde ekledi.

 

‘Gazetecilere İşlerini Yapabilecekleri Ortamları Yaratın!’

 

Binden fazla gazetecinin de “saldırıya uğradığını,taciz edildiğini,uydurma suçlardan ötürü herhangi bir yasal süreç işletilmeden tutuklandığını veya hapse atıldığını” söyledi.  

 

Uluslararası topluluğu “gazetecileri korumaya ve işlerini yapmaları için ihtiyaçları olan şartları yaratmaya çağırdı.”

 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin Eylül ayında,uluslararası toplumu, gazetecileri korumaya yönelik stratejiler oluşturmaya ve medyaya karşı şiddet uygulayanları adalete teslim etmeye çağıran bir karar çıkardığı hatırlatıldı.

 

UNESCO: ‘Doğru Hiçbir Zaman Ölmez’

 

2 Kasım Uluslararası Günü dolayısıyla, UNESCO da, işlerini yaparken öldürülen gazeteciler konusunda farkındalığı geliştirecek bir girişimde bulundu.

 

“Doğru Hiçbir Zaman Ölmez” sloganıyla,hayatını kaybetmiş gazetecilerin mirasını canlı tutmak amacıyla hikayelerinin paylaşıldığı ve ölümlerine neden olan vakaların soruşturulmasına çaba harcandığı bir ortam oluşturdu.

 

UNESCO’nun 2017’de yayınladığı bir çalışmada ise gazetecilerin kaçırılması,kaybolması ve işkence görmesi vakalarının 2012’den bu yana arttığı söylendi. Bütün bunlar olurken Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmasının bir norma dönüştüğü ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler