BM, 'Bekaret Testi Uygulamasını' Yasakladı

BM, 'Bekaret Testi Uygulamasını' Yasakladı

Birleşmiş Milletler ofisleri, en azından 20 ülkede yaygın bir uygulama olan bekaret testinin yasaklanması çağrısını yaptı.

Birleşmiş Milletler ofisleri, dünyada en azından 20 ülkede yaygın bir uygulama olan bekaret testinin yasaklanması çağrısını yaptı.

Rio de Janeiro'da düzenlenen Dünya Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi'nde yayımlanan açıklamada, bu testlerin bilimsel olmadığı ve insan haklarını ihlal ettiği belirtildi.

'Gereksiz ve Aşağılayıcı Bu Uygulama Son Bulsun'

BM İnsan Hakları Ofisi (OHCHR), BM Kadın ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünya kadınlarına her yerde şiddetin önlenmesi çağrısından sonra, bekaret testleri hakkında “tıbben gereksiz, çoğu zaman acı verici,aşağılayıcı ve travmatik bu uygulamanın son bulması gerekir” açıklamasında bulundu. Uygulamanın kadın cinselliğine tabu kavramlar getirdiği ve cinsiyet eşitliğine aykırı olduğu ifade edildi.

“Bu testin sonucu yargılama sürecini de etkiliyor,çoğu zaman kurbanların aleyhine ve faillerin lehine sonuç doğruyor.Faillerin aklanmasına da yardımcı oluyor.” şeklinde konuşma bitirildi.

BM: 'Kadınların Toplumsal Değeri Bekaret Testi İle Belirlenemez'

Uygulamanın en azından 20 ülkede uzun süreli bir gelenek olduğu,dünyanın bütün bölgelerini kapsadığı belirtildi. Kadınların, birçok çeşitli nedenle, ailelerinin isteği üzerine veya partnerlerinin uygun bir evlilik kurma gerekçesiyle, hatta potansiyel işverenleri tarafından bekaret testlerine maruz kaldıklarının altı çizildi.

Doktorlar,polis memurları veya topluluk liderleri tarafından gerçekleştirilen bu uygulamanın; kadınların 'onurunu ve toplumsal değerini' tayin etmekte kullanıldığı tespiti sunuldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler