Bilim Kurulu Toplantıda "Sokağa Çıkma Yasağı" Tartışılıyor

Bilim Kurulu Toplantıda "Sokağa Çıkma Yasağı" Tartışılıyor

Koronavirüs tehlikesi gün geçtikçe ülke genelinde kendini gösterirken özellikle 65 yaş üzerinin çağrılara kulak tıkaması ve hastalığın yayılma riskine karşın Bilim Kurulu sokağa çıkma yaşağını gündeme aldı.

Çin'den yayılan ve Dünya'yı etkisine alan Koronavirüs başta İtalya ve İran'da etkisini fazlasıyla göstermiş ve Avrupa'nın bir çok ülkesinde OHAL ilan edilmişti.

İspanya, İsviçre, Almanya, Hollanda bir çok tedbir alırken ABD Trump'ın onayı ile 3 büyük eyalette "Büyük Felaket" kararını onaylamış ve Ulusal Muhafızları göreve çağırmıştı.

Bilim Kurulundan ard arda yapılan açıklamalar sonrası gözler toplantıya çevrildi. Akşam saat 19:00 itibariyle yapılacak açıklama ile OHAL kararının çıkması bekleniyor.

"Hastalık ilerlerse sağlık altyapımız yetmez"

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, önümüzdeki bir yıl içinde dünya nüfusunun yüzde 40 ila 70’inin koronavirüs ile enfekte olmasını beklediklerini söyledi.

Azap, "Ülkemizde vaka sayısının kaç olacağından önemlisi, vaka sayısının geniş bir zaman diliminde mi, yoksa birkaç hafta içinde mi ortaya çıkacağı. Önemli olan bu birkaç hafta içinde hızlı artışın olmaması. Yoksa sağlık altyapımız yetmez. Hastaları tedavi etmeye yetişemeyiz" uyarısında bulundu.

 

"Süreci Takip Ediyoruz"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada “Bu süreci vatandaşımızı bilgilendirerek, onların desteğiyle yürütmeye özen gösteriyoruz. Polis ve jandarma araçlarından, camilerimizin hoparlörlerinden, kaymakamlıklarımızın ve belediyelerimizin oluşturacağı seyyar araçlar vasıtasıyla her gün vatandaşlarımıza ‘Evde kalın’ diye anonslar yaptıracağız. Evde kalmaları için çağrılarımızı arttıracağız.”

“Dinamik bir süreç. Süreci takip ediyoruz. Şimdiye kadar attığımız adımların, aldığımız kararların sonucunu takip ediyoruz. Bu işin başından itibaren hareketliliği azaltmaya, sosyal mesafeyi arttırmaya çalışıyoruz. Minimum mobilizasyon ve sosyalizasyon. Hedefimiz budur. Şu ana kadar da bu hedefi tutturduğumuzu düşünüyoruz.”

"Sokağa çıkma yasağı ilan edilir ya da edilmez demiyorum"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise 'İnsanlar kendi OHAL’ini' ilan eder, sosyal izolasyonu sağlarsa, sokağa çıkma yasağıyla ilgili değerlendirmeler devam eder. Bakın, sokağa çıkma yasağı ilan edilir ya da edilmez demiyorum. Sadece değerlendirme sürecinin devam edeceğini söylüyorum. Ama sosyal izolasyon başarılı olmaz da virüs hızla yayılmaya devam ederse, sokağa çıkma yasağı gündemde. Sokağa çıkma yasağıyla ilgili tartışmada öncelikle önlemler zincirinden söz ediliyor. Birbirini tamamlayan tedbirler demek daha doğru."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Güncel