Dr. Mehmet Cavlı

Dr. Mehmet Cavlı

Bilim İşçileri

Bilim işçileri, üniversitede çalışan akademik kariyer sahibi kişilerdir.  Onlar her yıl onlarca araştırmalar yapıp, makale yazarak, uluslararası dergilerde ve yurt içi dergilerde ortaya çıkan değerli bilimsel çalışmalarını yayınlarlar. Ülkemizde birçok üniversite ve her bir üniversite de onlarca farklı fakülteler ve her bir fakültede akademik bilim insanı mevcut.

Akademik kariyer sahibi elemanların çalışmaları sonucu üniversiteler dünya çapında en önemli ünvanlar alırlar. Ülkemiz üniversiteleri de bu yarışta önemli yere sahip. Taktir ediyorum.  Üniversitelerimizden çok önemli öğrenciler yetişiyor. Uluslararası başarılar alıyorlar. Hemen iş buluyorlar. Yüksek maaş ve ücretle çalışıyorlar.

Kaliteli üniversitelerin, kaliteli bilim insanlarının, kaliteli öğrencilerini görüyoruz.

Bu kaliteli kariyer insanları halkı aydınlatırken de görmek hakkımız.

Üniversitelerin akademik çalışan  veya çalışmayan kişilerinin televizyonlarda fikir, görüş ve düşüncelerinden istifade etmek doğal bir taleptir. Bazen bakıyorum, hep aynı kişilerin kendi uzmanlığı dışı, farklı konularda fikir ve yorum iddiaları biraz fazla abartılıyor diye düşünmekteyim. Hep aynı kişilerin sürekli yorumcu görülmesi sıkıcı görülüyor. Her bir bilim insanı sadece kendi bölümü hakkında konuşsa daha iyi değil mi?

Aşırı iddiaların, toplumu yönlendirici yorumların nezaket adabını zorladığını düşünmeye başladım. Her bir konuşma konuşanı bağlar.

Diğer yandan, bir deprem oluyor, bir sürü yorumcu çıkıyor. Gerekçeleri, kaynakları, bilimsel verileri paylaşmadan konuşuyorlar.

Son zamanlarda doğal gaz konuşuluyor, bilim insanlarının çıkıp fikir ve yorumlarını paylaştığını, işin özünü bilim ışığında anlattığını göremedim. Yok mu bilim insanları?

Korona konusunda, onca bilim insanı var.  Topluma katkıda bulunacak bilimsel çalışmalar yaptıklarını duyamıyoruz. Araştırmalar gururumuzdur.

Bilim insanlarının işleri bilimdir. Bilimi  halka faydalı hizmetler görevi ile sunmaları, bilim insanı olarak her birinin mütevazi ve mecburi görevidir. Bilim insanı halka hizmet için vardır. 

Yoksa, halk cahil kalır. Eğitimsiz kalır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.