BEYNİN KÖRELMESİNİ YAVAŞLATMANIN ANAHTARI, BOLİVYA AMAZONLARI'NDA YAŞAYAN YERLİLERİN YAŞAM ŞEKLİNDE OLABİLİR

BEYNİN KÖRELMESİNİ YAVAŞLATMANIN ANAHTARI, BOLİVYA AMAZONLARI'NDA YAŞAYAN YERLİLERİN YAŞAM ŞEKLİNDE OLABİLİR

Tsimane halkının sağlık hizmetlerine erişimi ya hiç yok, ya da çok az var. Fakat fiziksel yönden son derece faaller ve içerisine sebzeler, balık ile yağsız etin bulunduğu yüksek lif içeren bir beslenme düzenleri bulunuyor.

Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir araştırma takımının keşfettiğine göre Bolivya Amazonları’nda yaşayan yerli Tsimane halkı, Amerikalı ve Avrupalı akranlarına kıyasla daha düşük beyin atropisi (körelme) sergiliyor. Bu kişilerin beyin hacimleri, Batılı nüfuslara kıyasla %70 daha yavaş azalıyormuş. Beyin hacminin hızlı şekilde kaybolması, demansın bir işareti olabilir.

Çalışma Journal of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences bülteninde yayımlandı.

Sanayileşmiş toplumlardaki insanların çağdaş tıp hizmetlerine erişimi olsa da, bu kişiler gün içinde daha fazla oturuyor ve doymuş yağ bakımından zengin besinler tüketiyorlar. Bunun aksine Tsimane halkının sağlık hizmetlerine erişimi ya hiç yok, ya da çok az var. Fakat fiziksel yönden son derece faaller ve içerisine sebzeler, balık ile yağsız etin bulunduğu yüksek lif içeren bir beslenme düzenleri var.

Southern California Üniversitesi Leonard Davis Yaşlılık Bilimi Fakültesi ile Viterbi Mühendislik Fakültesi’nde yaşlılıkbilim, sinirbilim ve biyotıp mühendisliği yardımcı profesörü olan baş yazar Andrei Irimia, şöyle aktarıyor: “Tsimane halkı, çağdaş yaşam şekillerinin sağlığımız üzerindeki muhtemel yıkıcı etkilerine yönelik inanılmaz bir doğal deney fırsatı sunuyor. Bulgular; çok düşük kalp hastalığı tehlikesiyle de ilişkili olan yaşam şekli unsurlarının, beynin körelmesini önemli oranda yavaşlatabileceğini akla getiriyor.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler