Beyaz Saray'da Kritik Anlaşma!

Beyaz Saray'da Kritik Anlaşma!

Trump, seçimler öncesi Beyaz Saray'da önemli bir anlaşmaya evsahipliği yaptı.

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasında varılan "ilişkilerin normalleştirilmesine" yönelik anlaşmalar, Beyaz Saray'da imzalandı. Trump, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Doğru zaman geldiğinde Filistin'de bu barış çemberinin bir üyesi olacak. Seçimden sonra İran ile anlaşacağız"


 ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğunda İsrail'in önce Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ardından Bahreyn ile vardığı ilişkileri normalleştirmeye yönelik anlaşmaların imza töreni, Beyaz Saray'da düzenlendi.

Anlaşmalar kapsamında, ilk ticari uçuş yapıldı, Suudi Arabistan ilk kez bir İsrail uçağına hava sahasını kullandırdı. İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bankları arasında yeni mutabakat zaptı imzalandı.

Filistinlilerin 'Arap krallıklarının ihaneti' tepkisini gösterdiği, imzacı Arap tarafların ise 'İran'a karşı birlik Filistin davasından daha önemli' vurgusunu yaptığı anlaşmalar için İsrail adına Başbakan Benyamin Netanyahu, BAE adına Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed el Nahyan ve Bahreyn adına Dışişleri Bakanı Abdullatif el Zayani Beyaz Saray'a geldi.


Tören öncesi Oval Ofis'te BAE, Bahreyn bakanları ve Netanyahu ile ayrı ayrı gazetecilerin karşısına çıkan Trump, 5-6 ülkenin daha İsrail'le ilişkileri normalleştirme anlaşmalarına katılabileceğini dile getirdi.

ABD, ise anlaşma kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri'ne F-35 uçakları dahil yeni gelişmiş silahların satışı için yardımcı olacak.

Öte yandan anlaşma, Filistin açısından büyük bir hayal kırıklığı anlamına geliyor. Filistin'e göre Bahreyn ve BAE, Kudüs'ün bölünmeden İsrail'in başkenti olarak kabul edildiği Yüzyılın Anlaşması'nı kabul etti. Bununla birliktr, İsrail anlaşma karşılığında Batı Şeria'yı ilhak planını askıya almayı kabul etti.

"SEÇİMDEN SONRA İRAN İLE ANLAŞACAĞIZ"

Anlaşmaya ilişkin açıklama yapan Trump, "Doğru zaman geldiğinde Filistin'de bu Barış çemberinin bir üyesi olacak. Seçimden sonra İran ile anlaşacağız. Joe Biden başkan olursa ABD nin sahibi Çin Rusya ve İran olur. Yaklaşık 5 ülkeyle yola koyulduk. 5-6 ülkenin daha çok süratle katılmasını sağlayacağız, halihazırda onlarla görüşüyoruz" dedi.

Ardından törene geçilirken Trump, balkondan bahçede toplanan yüzlerce davetli ve gazeteciye hitabında 'bölgedeki tüm ülkelerin barış ve refah içinde yaşaması için tarihi adım' vurgusu yaptı:

* 25 yıldır ilk kez böyle bir anlaşma yapılıyor. Daha önce iki ülke imzalamıştı. Sadece iki ayda 2 ülke daha ekledik.

* İsrail ile Arapların düşman olduğu yalanı yıllardır terör ve şiddet çemberi yaratıp tüm dünyaya yaydı. Artık bundan uzaklaşmak isteniliyor. Diğer ülkeler de çok kısa sürede bu iki ülkeyi takip edecek.

* Bu, el Aksa'nın saldırı altında olduğu yalanının sonudur.

 
* Bu, kapsamlı Ortadoğu barış anlaşmasının temelidir.

* İsrail, BAE ve Bahreyn turizmden sağlık ve güvenliğe geniş yelpazedeki sektörlerde ortak olarak güçlü işbirliği yapacak... Onlar dostlar. Müslüman dünyası İsrail'deki kutsal ibadethaneleri ziyaret edebilecek ve el Aksa Camii'nde namaz kılabilecek.

* On yıllardır devam eden bölünme ve çatışmanın ardından yeni bir Ortadoğu'nun şafağındayız. Bugün tarihin gidişatını değiştirmek için buradayız.

İmza töreninde BAE ve Bahreyn bakanlarına 'bilge liderlikleri', Bahreyn liderliğine İ'brahim'in tüm çocuklarına umut getirdiği' için teşekkür eden ve Arapça "Salam aleykum" diyen Netanyahu "Hepimizin karşı karşıya olduğu çok sayıda meydan okuma ve zorluğa karşın, tüm bunlara rağmen, bir an durup bu kaydadeğer günü takdir edelim" çağrısında bulunarak şunları söyledi:

* Tarihi dönüm noktasındayız, barış için yeni bir şafaktayız.

* Birkaç yıl önce bu imkansız görünürdü, ama çözüme yönelik kararlılıkla bölgeye yeni bir çehre getirdik, bunu başardınız.

Anlaşmanın İngilizce, İbranice ve Arapça nüshaları taraflarca imzalandı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya