Belçika'daki seçimlerde 120 Türk yarışacak

Belçika'daki seçimlerde 120 Türk yarışacak

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Türk mahalleleri seçim havasına büründü.

Küçük bir Türk kasabasını andıran dar sokaklar 14 Ekim Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlere katılan adayların afişleriyle doldu.

120 Türk aday yerel seçimlere katılıyor

Euronews'ten Gülsüm Alan'ın haberine göre, 11 milyon nüfuslu Belçika genelinde farklı partilerin listelerinde aday olan yaklaşık 120 Belçikalı Türk bulunuyor. Brüksel'de bu rakam 70'i buluyor. Çoğu akrabalarının ve hemşerilerinin yoğun olarak yaşadığı Schaerbeek ve Saint-Josse belediyelerinde şanslarını deneyecek. Koltuklarını korumaya çalışan deneyimli siyasetçilerin yanı sıra afişlerde birçok yeni yüz de görmek mümkün.

Seçim kampanyasında Belçikalı Türk adaylar özellikle temizlik ve eğitim sorunları, gençlere yönelik spor faaliyetleri, güvenlik, yaşlıların durumu, şans oyunları ve işsizlik konularına değiniyor. Birçok aday topluma faydalı olmanın önemini belirtiyor.
 


Sait Köse yolsuzluk iddiası yüzünden partisinden ihraç ediliyor

2000 yılından bu yana Schaerbeek Belediyesi’nde başkan yardımcılığı görevini yürüten Sait Köse geçtiğimiz 9 Eylül tarihinde belediye başkanı Bernard Clerfayt’inin (DEFI- Frankofon Demokratik Federalistleri) listesinden çekildiğini açıkladı. Belçika basını Sait Köse'nin, “sahte para kullanımı, hileli iflas, iflas sürecini takip eden resmi görevliye engel olmak” suçlarından sorgu hakimine sevkedildiğini yazdı. İddialar, 2015 yılına dayandırılıyor. Köse başkan yardımcılığı görevine devir teslimin yapılacağı 1 Aralık'a kadar devam edecek.

Sait Köse bunun üzerine basın açıklaması yaparak bunun "Siyasetle ilgili olmadığını, özel bir konu" olduğunu ifade etti. Köse Euronews'e "Benimle siyaset yapan arkadaşlarımın seçilmesi önemli" dedi.
 


Euronews Türkçe'ye konuşan DEFI partisi yetkilileri ise "Özel bir soruşturma olsa da etik kurallar çerçevesinde hareket ettiklerini, Sait Köse'nin istifasını sunmaması üzerine partiden ihraç prosedürünü başlattıklarını" söyledi. Yetkililer soruşturma açılan bir partilinin aday olamayacağını belirtiyor.

Sait Köse'nin durumda olan birçok Belçikalı listelere alınmadı ya da uzaklaştırıldı.
 


Zuhal Demir'e oy verilmemesi çağrısı yapıldı

Geçtiğimiz günlerde yaklaşık 68 bin takipçisi bulunan "AK Parti Belçika" adlı Facebook sayfasından, Genk belediye başkanlığına aday olan devlet bakanı Zuhal Demir'e oy verilmemesi çağrısı yapıldı. Açıklamada, hükümet ortağı Yeni Flaman İttifakı Partisi'nin (N-VA) "ırkçılık ve İslam düşmanlığı yaptığı" iddia edildi. Belçika basını olayı manşetlere taşıdı ve Facebook'tan yapılan açıklama tartışmalara sebep oldu. Tartışmanın büyümesi ile birlikte, "AK Parti Belçika" adlı Facebook sayfası "Bunlar Türk hükümeti ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşleri değil, bizim kendi görüşlerimiz" şeklinde mesaj yayınladı.
 


Sandığa gitmenin zorunluğu olduğu Belçika'nın başkenti Brüksel'de partiler 153 liste oluşturdu. 152 listede bulunan adaylar kabul edildi, tartışmalara sebep olan İslam partisinin Anderlecht belediye listesi ise kabul görmedi.

Belçika önümüzdeki yıl yapılacak bölgesel ve federal seçimlere hazırlanıyor. Bölgesel ve federal seçimlerin 26 mayıs 2019 tarihinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri ise 23-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında yapılacak.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler