Başkan Erdoğan: Yeni Sistemde Erden Generalliğe Kadar Gidilebilecek

Başkan Erdoğan: Yeni Sistemde Erden Generalliğe Kadar Gidilebilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Musaf Yılmaz isimli bir öğrenci ''Askerlik sisteminde yeni sistemeye yetişemeyip askere gidecek arkadaşlarımız var. Sürecin kısaltılması beklentileri var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''yeni askerlik sistemiyle alakalı olarak burada dört hatta beş ana başlık var. Bir tanesi TSK'nın ihtiyacı. İkincisi öngörülebilir oluşu.

Üçüncüsü süreklilik. Dördüncüsü eğitim ve mesleki gelişim ihtiyacı. Beşincisi eğitimli insan gücü kaynağının etkin ve verimli kullanılması. Bedelli askerlikle diğerleri karıştırılıyor.

Bedelli askerlik noktasında senelerce çok ciddi birikimler, yurt dışında olanların 'Bizim durumumuz ne olacak?

Bir dönem yaptığımız değerlendirmelerde belli bir bedel koyduk. Kabul edenler oldu. Gelip askerliklerini yaptılar. Daha sonra düşüş sözkonusu oldu. Attığımız bazı adımlar oldu.

Son dönemde geldiğimiz noktada ise bu ücret bedellide çok ciddi manada düşürüldü ve şu anda kabul görmeye başladı. Bir defa yükümlü erbaş ve erler var. Yedek astsubaylık var.

Bir de yedek subaylık var. Bunlar bu dönemin farklı özellikleri. Yedek subaylıkta malum alışılmış olan zaman devam ediyor. Asıl önemli olan bu yedek astsubaylık.

Burada istihdamda şu anda meslek yüksek okulları görev alabilecekler. Aynı şekilde yükümlü erbaş er burada da belli bir ücret ödeniyor. Bu belli ücretlerin ödenmesi de onların en azından zaman içerisinde maişetini temin, evliyse evine buradan belli bedeli aktarma imkanını da sağlayacak.

Bütün bunlarla beraber aslolan bizim için de gerçekten önemli olan şu, mesela şimdi 5 ay kıta diyoruz, burada belli bir harçlık ödeniyor. O 5 aydan sonra kendisi terhis olabiliyor.

Bunun öncesinde 1 ay temel eğitimden geçiyor. Bir diğeri aynı şekilde yedek astsubaylıkta ise 2 ay temel sınıf eğitimi, bu da harçlıklı. 10 ay da kıta hizmeti var.

Burada da isterse terhis olur, 'yok devam edeceğim' derse devam etme şansı var. Buradan astsubaylığa, oradan subaylığa geçebilir. Gerçekten başarıyla verirse burada şaşıracaksınız, generalliğe kadar gidebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler