Barajlı HES’ler yine Can Simidi Oldu

Barajlı HES’ler yine Can Simidi Oldu

Yağışlardaki Artış Türkiye’nin Güneyi ve Güneydoğusunda gerçekleşti. HES’ler Doğalgazla Enerji Üretimindeki Gerilemeyi Dengeledi .

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız tarafından  yapılan açıklamaya göre  bu yılki yağışlardaki artış Türkiye genelinde  farklı bir dağılım gösterdi. SPD Başkanı tarafından yapılan açıklama şöyle:

1 Ekim 2018- 30 Eylül 2019 dönemini kapsayan 2018-2019 su yılı yağışları geçen yıl yağışlarının üzerinde gerçekleşti. Bu yıl geçen seneye nazaran kümülatif yağışlarda ortalama %17 artış görüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre  bu yağışlardaki artış daha çok  Türkiye’nin Akdeniz Kıyıları ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde gerçekleşti.

Bu bölgelerde bu yıl görülen artış yaz aylarında sadece Adana Mersin ve Muğla’nın bir bölümünde oluşmuş Artışın daha çok  yağışlı dönemde gerçekleştiği görülüyor. Bu artışlar özellikle Dicle ve Fırat üzerindeki Barajlı HES’lerdeki üretimin artmasını sağladı.

2018 yılında elektriğin %21’i HES’lerden üretilirken bu yılın ilk 10 ayında bu oran %31.5’e çıktı.Bu artış geçen sene %31 olan Doğalgaz’ın elektrik enerjisi üretimindeki payını %17’ye indirdi.

 

 

Yağışlardaki Artış Yurt Genelinde Değil, Bölgesel  

2019 su yılında  yağışlardaki artışın Türkiye’nin Güney bölgesinde ve  ilkbahar aylarında  gerçekleştiği görülüyor. Örneğin MGM verilerine göre  yağışlar geçen seneye nazaran   Doğu Anadolu’da %29 Güneydoğu Anadolu’da ise % 98 oranında artmış. Bu artışlar uzun yılların normal yağışlarının da sırasıyla %18 ve %67 üzerinde.

Depolamalı HES’ler Önemli

İklim değişikliğinin de etkisiyle yağışların şiddetinde, süresindeki farklılaşmalar  ve mevsimlerdeki kaymalar suyun depolanabilmesinin önemini arttırıyor. Bu kapsamda özellikle büyük rezervuar hacimli  HES’ler  kritik önem taşımaya başladı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler