Bankalarda büyüklük liginde sıralama değişti

Bankalarda büyüklük liginde sıralama değişti

Türkiye'de bankacılık sektörü 2020'de dalgalı bir dönemi geride bırakırken, aktif büyüklüğüne göre banka sıralaması da değişti.

Ziraat Bankası 2020'de ilk sırayı korurken, 2019'da 4. sırada yer alan Vakıfbank ikinci sıraya yükseldi. Son gelen bilançolara göre Türkiye'de banka liginde ilk üç sırayı kamu bankaları oluşturdu. Böylelikle son 5 yılda ilk kez büyüklük sıralamasında ilk üç sırayı kamu bankaları oluşturdu

2020 yılı bankacılık açısından salgının etkileri dolayısıyla oldukça zorlu bir yıl olurken büyüklük liginde sıralamanın da değiştiği bir yıl olarak kayıtlara geçti.

2020 yılına ilişkin bilançolar dikkate alındığında toplam aktifler bakımından en büyük banka yine Ziraat Bankası oldu. İkinciliğe ise 2020'de bir diğer kamu bankası Vakıfbank yerleşti. Vakıfbank'ın 2020 solo bilançosuna göre toplam aktifleri 699 milyar TL olarak kaydedildi. Vakıfbank'ı, 680 milyar TL'lik toplam aktifiyle Halkbank takip etti.

2020'de büyüklük ligine kamu bankaları ağırlığını koyarken, kamu bankalarını geçen yılın ikincisi olan Türkiye İş Bankası takip etti. Solo bilançosuna göre Türkiye İş Bankası'nın toplam 593,9 milyar TL'lik aktifiyle Türkiye İş Bankası takip etti.

Sıralamada yeri değişen VakıfBank'ın Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Bankamız, ülkemiz ekonomik istikrarını korumak ve ihtiyaç duydukları her anda müşterilerimizin yanında olabilmek adına bu süreçte büyük özveri göstermiştir. Müşterilerimizin takdiriyle de bulunduğu konumu yükselterek 2. sıraya oturmuştur. Bu yalnızca finansal bir sonuç değil, VakıfBank’ın her alanda ülkesinin ve milletinin yanında olduğunun sağlam bir göstergesidir” açıklamasında bulundu.

Son 5 yılda en hızlı artış Vakıfbank'ta

Son bilançolar 2020 itibariyle toplam aktiflerine göre bankacılık sıralamasında ilk üç sırayı son 5 yılda ilk kez kamu bankalarının aldığını gösterdi. 2015 yılına kıyasla aktif büyüklüğünü en çok artıran banka da kamu bankası Vakıfbank oldu. Buna göre bankanın toplam aktifleri 2015 yılına göre 2020'de yüzde 284 arttı. Aktif artışında Vakıfbank'ı Halkbank ve Ziraat Bankası izledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler