Bacalardan milyonluk skandalın kokusu çıktı!

Bacalardan milyonluk skandalın kokusu çıktı!

CHP’li milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, takılan filtrelerin durumuna ilişkin açıklama yapılmasını istedi.

Bir kısmı çevre mevzuatlarına uymadığı için geçici süreyle kapatılan 6 santralın toplam 14 ünitesine 142 milyon liraya filtre takıldığı açıklandı ancak Sayıştay’ın Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) denetim raporuna göre 18 Mart Çan Termik Santralı’nın yalnızca 2 ünitesine 289 milyon liraya filtre takıldığı ortaya çıktı.

Bu durum, “Termik santrallara standartlara uygun olmayan filtreler mi takıldı” sorusunu gündeme getirdi. Kömürlü eski santrallardan 5’i ocak ayında yükümlülükleri gerçekleştirene kadar kapatılmış, 1’ine kısmi izin, 4’üne iyileştirme yapmaları kaydıyla Haziran 2020 sonuna kadar geçici çalışma izni verilmiş, 3 santralın ise yükümlülükleri yerine getirdiği bildirilmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçen günlerde “Yaklaşık 142 milyon lira tutarındaki çevresel yatırımlarını tamamlayan Soma Termik Santrali’nin 6 ünitesinden 4’üne, Kangal Termik Santralı’nın kapalı olan 2 ünitesine, Çatalağzı Termik Santralı’nın kapalı olan 2 ünitesine, Seyitömer Termik Santrali’nin 4 ünitesinden 2’sine, Tunçbilek Termik Santralı’nın 3 ünitesinden 2’sine, Afşin A Termik Santralı’nın 4 ünitesinden 2’sine 1 yıl geçici çalışma ruhsatı verilmiştir. Bu üniteler ve bacalar mevzuata uygun hale getirilmiştir” dedi.

TBMM GÜNDEMİNDE

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre; konuyu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Sayıştay’ın EÜAŞ 2018 denetim raporuna göre sadece 18 Mart Termik Santralı’na baca gazı kükürt arıtma tesisi kurulmasına 289 milyon 444 bin harcandığını anımsatarak “Nereden baksan tutarsızlık, nereden baksan çelişki! Ya 14 ünitenin filtresi standartlara uygun değil, ya da EÜAŞ’de milyonlarca lira yolsuzluk yapılmış. Hangi usulsüzlüğün veya yolsuzluğun yapıldığı sorusunun yanıtını Sayın Kurum’dan bekliyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler