Aziz Sancar: Batılılar için önemli değiliz, bilim yapmamız lazım

Aziz Sancar: Batılılar için önemli değiliz, bilim yapmamız lazım

Türk dünyasında son 500 yıldır temel bilimlere, bilimsel gelişmelere, katkımız olmamıştır. Bu bütün Türk dünyası için büyük bir sorun olmuştur

Buhara Devlet Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı alan Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar, "2 ay önce Kanada’ya gitmiştim.Orada Kanada televizyonunu izledim. Dünyadaki hava durumunu gösteriyordu. Kuzey Amerika, Avrupa, Rusya’yı gösterdi. Sonra Çin’e ve Avustralya’ya geçti. Güney Amerika, Ortadoğu ve Türk dünyası bu hava durumunda hava haberinde yoktu. Ben bundan şunu çıkardım bu saydığım ülkeler Kanadalılar ve Batılılar için adamdan sayılmıyor. Onlar için önemli değiliz. Onlar için önemli olmak onlara kendimizi kabul ettirmek için bilim yapmamız lazım” dedi.

3.Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Özbekistan’ın tarihi kenti Buhara’da başladı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi, Buhara Üniversitesi ve Turkish Studies Dergisi tarafından organize edilen kongreye TBMM Başkanvekili Prof.Dr. Mustafa Şentop, Türkiye’den bazı milletvekilleri ile belediye başkanları, Nobel ödüllü bilim insanı Prof.Dr. Aziz Sancar ’ın yanı sıra Türkiye, Özbekistan, Güney Kore, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, KKTC, Makedonya ve Almanya’dan 400 akademisyen katıldı. Kongrede 8 alt sempozyumda 348 bildiri sunulurken kongreye onur konuğu olarak yer alan Prof.Dr. Aziz Sancar ’a Buhara Devlet Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

“500 YILDIR TEMEL BİLİMLERE KATKIMIZ OLMADI”

Kongrenin açılış konuşmasında temel bilimlerin önemine vurgu yapan Prof.Dr. Aziz Sancar , “ Kırgızistan’da da konferans verdim. Temel bilimlerin önemini vurguladım. Konuşmamdan sonra bir sosyoloji doktorası yapan Uygur Kızımız geldi ve 'Ben size katılmıyorum.Temel bilimler kadar sosyal bilimler de lazım’ dedi.Ona hak veriyorum. Sosyal bilimler önemli. Devletin yönetilmesi ve milli değerlerin korunması, yükseltilmesi, temel bilimlere yön verme bakımından sosyal bilimler önemlidir. Ben de bunu kabul ediyorum. Ama şu da bir gerçektir ki Türk dünyasında son 500 yıldır temel bilimlere, bilimsel gelişmelere, katkımız olmamıştır. Bu bütün Türk dünyası için büyük bir sorun olmuştur. 

“BİLİMDE O SEVİYELERE ULAŞIRSAK AZİZ SANCAR'A BU KADAR İLGİ OLMAZ”

Prof. Dr. Aziz Sancar, Batılılar ile yarışmak için temel bilim yapılmasının gerekliğini söyledi . Sancar, "Onlar kadar katkı yapmamız lazım. Eğer böyle yaparsak eğer bilimde o seviyeye ulaşırsak o zaman inşallah Aziz Sancar’a bu kadar ilgi olmaz. Eğer bunun çözümünü bilseydim söylerdim.Bu sorunu, bu problemi nasıl çözerim, nasıl çözeriz cumhurbaşkanımıza Türk dünyası insanlarına anlatırdım.Ben çözümü bilmiyorum ama şunu biliyorum temel bilim yapmamız lazım.Temel bilimde dünya ile yarışmamız lazım.Temel bilime büyük yatırım yapmamız lazım. Buna kalpten inanıyorum bunu cumhurbaşkanımıza da söyledim. Umarım Türk dünyasında bir birlik olur ve Türk dünyası bilim alanında batı ile yarışacak bir duruma kısa zamanda ben hayattayken gelir. Allahtan bütün Türk dünyasına başarılar diliyorum” diy ekonuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler