Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

AYSBERGİN GÖRÜNEN YÜZÜ

Buzullardan kopup, denize kadar ulaşan kalın buzul parçaları deniz içinde ilerlemeye devam eder. Buzun yoğunluğu, deniz suyunun yoğunluğundan az olduğu için su tarafından kaldırılır. Yüzlerce metre kalınlıkta ve kilometrelerce uzunluktaki bu buz dağlarına aysberg denir. Aysberg’in suyun üstünde kalan kısmı tamamının onda birine tekabül eder. Buzun öz kütlesi 0.9 g/l iken suyunki 1 g/l dir.Ve Arşimed prensibine göre bir cismin batan hacminin tüm hacmine oranı cismin öz kütlesinin içinde bulunduğu sıvının öz kütlesine oranına bu durumda (9/10) eşittir.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “yaa çok güzel konuştu” diye yorumlar yapılan bütçe konuşması aysbergin görünen yüzüdür. Ya görünmeyen kısımları. Çok var ancak birkaçını belirtmeden geçmeyelim. Kılıçdaroğlu önümüzdeki seçimlerde partinin adayı olmayacaktır. Meral Akşener’e de sıcak bakmayan CHP lideri bu kez Abdullah Gül’ü değil de Ali Babacan’ı öne sürebilir.  CHP’nin aday seçmelerindeki başarısızlığı sürecek ve ön seçim yapılmayacaktır. Genel Başkan yardımcılarının önerdikleri ya da belirli bir bölge kökenli adaylarla genel merkeze bol para gönderenler yine listelerin önlerinde kendilerine yer bulacaklardır.

İzmir olayını yakından izliyorsunuz. Kayyuma devredilen Urla Belediye Başkanı adayı nasıl belirlendi? Şu anda cezaevinde olan Menemen Belediye Başkanı nasıl belirlendi? Menemen’den söz etmişken bu güzel ilçedeki skandal vekil tayininden de söz etmemek olmaz. Burada yapılan seçimlerde mecliste CHP çoğunluğu olmasına rağmen oylar eşit çıktı ve kuraya başvuruldu. CHP nin il başkanı avukat. CHP nin kuraya giren adayı da avukat. Ve seçimler için genel merkezden görevlendirilmiş üst düzey yöneticiler var. Kuranın cam kavanozda değil dışardan görünmeyen bez torbada yapılmasını hükmeden kanundan haberleri yok. Ne oldu? İzmir 2.İdare Mahkemesi seçimleri iptal etti. Yeniden yapılacak ve belki de Ak Parti’ye geçecek başkanlık.

Sosyolog Engin Önen “İktidardan kurtulmaktan daha zor olan şey yeni ve çoğulcu bir muhalefet kurmaktır. Muhafazakar,milliyetçi,sosyal demokrat ,sosyalist ve Kürt seçmeni demokrasi ortak paydasıyla birlikte yaşayabileceği bir siyaset içinde kendine gelecek bulmalı” diyor. Kim götürecek bu işin liderliğini ? Ana muhalefet partisi. Daha liderinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olamayacağı aşikar olan, gerek vekillerini gerekse yerel yöneticilerini belirlemeyi yüzüne gözüne bulaştıran CHP mi?

Siyasal iktidarın tutumundan ve izlediği politikalardan yaka silken insanımızın yani yeni bir arayış içinde olan seçmenin gözü kulağı CHP nin üzerinde. İktidar, yaşam kaynağı olan kutuplaştırmayı besleme adına, imparatorluk geçmişimizin yarattığı gurura ve onun oldukça dramatik şekilde yıkılışının sebebiyet verdiği travmaya yaslanarak, milli/dini duyguları istismar amaçlı şovenizm ve demagojiye dayalı politikalar üretiyor. Anlaşılması zor olan muhalefetin zayıf düşmüş iktidar karşısındaki acizliği. Muhalefet iktidarın ayakta kalabilmek adına yarattığı suni gündemlere nesne olup, yazdığı senaryolara figüran oluyor ve onun lokomotifine vagonluk yapan bir pozisyona düşüyor. Her salı mecliste yapılan konuşmalarla mı iktidar el değiştirecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir sözü var. Beğenirsiniz beğenmezsiniz. “Her şey gibi muhalefetin de yerli ve millisini ülkemize kazandırmak inşallah bize nasip olacaktır.” diyor. Bu ülkede ana muhalefet sorunu  çözülmezse hiçbirşey değişmez.

İki kere iki dört.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.