Avusturya Türkiye'nin finanse ettiği 7 camiyi kapatıyor

Avusturya Türkiye'nin finanse ettiği 7 camiyi kapatıyor

60'a yakın imam ve aileleri sınır dışı edilecek

Avusturya'nın muhafazakâr hükümeti, Türkiye'nin finanse ettiği 60'a yakın imamı ve ailelerini sınır dışı etme ve 7 camiyi kapatma kararı aldı.

İçişleri Bakanı Herbert Kickl, kararla birlikte 150'ye yakın kişinin Avusturya'daki oturma iznini kaybedebileceğini söyledi.

Açıklamayı yapan Başbakan Sebastian Kurz, kararın başkent Viyana'da ağırlıkla Türk cemaatin gittiği bir camide asker kamuflajlı öğrencilerin sergilediği "Çanakkale Şehitlerini Anma" oyunu nedeniyle alındığını açıkladı.

kurz.jpg

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz

Avusturya'da yayınlanan Falter dergisi fotoğraflara yer vermişti. Fotoğraflarda çocukların üzerleri Türk bayraklarıyla örtülü şekilde yerde yattıkları görülüyordu.

Cami, Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği'ne (ATIB) bağlıydı. ATIB, Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı olarak faaliyet gösteriyor.

Fotoğraflar ATIB'ın bugün erişime kapalı olan Facebook sayfasında da paylaşılmıştı.

Kurz, "Paralel toplumlara, siyasi İslama ya da radikalleşmeye toplumumuzda yer yok" diye konuştu.

cami.png

Viyana'daki camide çekilen fotoğraflar Avusturya basınında geniş yer bulmuş, iktidardaki muhafazakâr parti görüntülere tepki göstermişti.

Kalın: Amaç Müslümanları ötekileştirerek siyasi kazanç sağlamak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise bu kararının "ülkedeki İslam karşıtı, ırkçı ve ayrımcı popülist dalganın sonuçlarından biri olduğunu" belirterek Avusturya hükümetini eleştirdi.

Kalın, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Avusturya'nın sudan bahanelerle yedi camiyi kapatması ve imamları sınır dışı etmesi, bu ülkedeki İslam karşıtı ırkçı ve ayrımcı popülist dalganın sonuçlarından biridir. Amaç, Müslüman toplulukları ötekileştirerek siyasi kazanım elde etmektir. Avusturya hükümetinin ideolojik tutumu evrensel hukuk normlarına, toplumsal uyum politikalarına, azınlık hukukuna ve bir arada yaşama ahlakına aykırıdır. İslam karşıtlığının ve ırkçılığın bu şekilde normalleştirilmesi ve sıradanlaştırılması kesin olarak reddedilmelidir" yazdı.

kalin.png
 

ATIB, Avusturya genelinde 100 bin üzerinde fazla üyesi ve 65 camisi olan resmi bir dernek. Bir anaokulu da işletiyor ve Avusturya devletinden dini ödenek alıyor.

Kurz daha önce camide sergilenen bu oyun için "Bu yaşananların Avusturya'da yeri yok. Hükümet olarak bu tür konulara bundan böyle sıfır tolerans göstereceğiz. Tüm gücümüzle bu olumsuz gelişmelerle mücadele edeceğiz" demişti.

Ülkede ATIB'in kapatılıp kapatılmaması konusu tartışmaya açılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler