AVRUPA BAHARI

Avrupa’da son 10 gündür  yapılan gösterilerde sokağa çıkan halk, zamlar, hükümet politikaları, yolsuzluk ve ırkçılığı protesto ederken, Fransa'daki yüz binlerce kişinin katıldığı eylemlerde 1 kişi öldü, 227 kişi de yaralandı.

Avrupa'da sokaklar,  çeşitli taleplerle yapılan gösterilere sahne oldu. Bazı ülkelerde zamlar, bazı ülkelerde ise ırkçılık protesto edilirken, Fransa ve Yunanistan’daki gösteriler şiddet eylemlerine dönüştü.

Gelin ülke ülke bakalım:
FRANSA
Fransa'da sendikaların çağrısıyla ülke genelinde düzenlenen gösterilerde, hükümetin akaryakıta ek vergi getirmesine tepki gösterildi. "Sarı yelekliler" adı altında örgütlenen eylemciler, Paris'in farklı noktalarında sokağa çıktı.
Elysee Sarayı'nın çevresine gelen yaklaşık bin 200 kişi, "Macron istifa" sloganı attı. Polis, saraya girmek için güvenlik bariyerlerini aşmaya çalışan göstericileri, göz yaşartıcı gaz kullanarak engelledi.
BULGARİSTAN
Bulgaristan'da, başkent Sofya ve başlıca büyük şehirlerde yapılan protestolarla halk, Avrupa Birliğinin (AB) en yoksul üyesi olan ülkedeki yaşam standartlarıyla ilgili hükümet karşıtı gösteri düzenledi.
Sosyal medya üzerinden organize olan göstericiler, ülkedeki başlıca otobanların çeşitli noktalarında trafik akışını geçici olarak engelledi.
Sofya'daki Aleksandar Batenberg Meydanı'nda toplanan yüzlerce gösterici, yağmurlu havaya rağmen hükümet karşıtı ve Başbakan Boyko Borisov aleyhine slogan atarak, bakanlar kurulu ve parlamento binalarına yürüdü.
.
ÇEKYA
Çekya'nın başkenti Prag'da,  ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının çağrısı üzerine düzenlenen eyleme binlerce kişi katıldı.
Başbakan Andrej Babis'in istifasını talep eden göstericiler, hakkında yolsuzluk suçlamaları bulunan birinin başbakan olarak devam edemeyeceğine dikkati çekti. Başbakan Babis ise gösterilerle ilgili yaptığı açıklamada, gösterilerin önceden planlandığını ve başbakanlık görevinden ayrılmayacağını belirtti.
Çekya'da 81 senatörün 59'u Başbakan Babiş'in AB fonlarında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle hakkında açılan soruşturma sonuçlanana kadar görevinden ayrılmasının daha doğru olacağı yönünde tavır almıştı.
SLOVAKYA
Slovakya'nın başkenti Bratislava'da 20 bine yakın gösterici, hükümet karşıtı gösteri düzenledi. "Kadife Devrim" olarak da adlandırılan, 1989'da ülkede gerçekleştirilen devrimin yıl dönümünde başkent Bratislava sokaklarını dolduran binlerce gösterici, gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısının geçen yıl öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturmaya tepki gösterdi.
Polisin gösteriyi organize eden çok sayıda kişiye yönelik soruşturma yapmasına karşı çıkan protestocular, yolsuzluklardan arındırılmış, daha çok saygı duyulan bir Slovakya için eylemlerin süreceğini duyurdu.
İSVİÇRE
İsviçre'de zorunlu sağlık sigortası primlerinin sürekli artması, hafta sonunda ülke genelinde protesto edildi. Ülkenin Fransızca konuşulan Cenevre kentinde binden fazla, Lozan'da ise yüzlerce kişi protestoya katıldı.
Zorunlu sağlık sigortasındaki sürekli artışlar, ayrıca İtalyancanın konuşulduğu Ticino kantonunda da protesto edildi. İsviçre'de 1996'da zorunlu hale getirilen sağlık sigortasında her yıl ortalama yüzde 3,9 artış kaydedildi.
YUNANİSTAN
Yunanistan'da "Albaylar Cuntası" karşıtı öğrenci ayaklanmalarının yıl dönümünde olaylar çıktı. Başkent Atina'da sendikalar, sol gruplar ve çeşitli öğrenci derneklerinin yanı sıra siyasi parti mensuplarından oluşan 10 binden fazla kişi, "17 Kasım Öğrenci Direnişinin" sembolü Atina Teknik Üniversitesinden ABD'nin Atina Büyükelçiliğine yürüdü.
Sorunsuz sona eren yürüyüşün ardından bir grup, gösteriye katılan, hükümetin ana ortağı SYRIZA'dan bakan ve yöneticilere tepki göstererek şişe ve yumurta fırlattı.

İNGİLTERE
İngiltere’nin başkenti Londra’da “Irkçılığa ve Faşizme karşı” yürüyüş düzenlendi. Irkçılığa Karşı Dur Platformunun örgütlediği yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişi katılırken, göstericiler İslamofobiye karşı pankart ve dövizler de taşıdı.
İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC'nin merkezi önünden başlayan yürüyüş, Başbakanlık ofisi "10 Numara"nın yer aldığı Downing Street'te sona erdi.
Yürüyüş öncesinde çevreci gruplar da kenti ikiye ayıran Thames Nehri'ndeki bazı köprülerde işgal eylemi yaptı.
HOLLANDA
Hollanda'da bazı kentlerde düzenlenen festivallerde, Noel Baba'nın yardımcılarını temsili olarak canlandıran kişilerin yüzlerinin tamamen siyaha boyanması, siyahilere yönelik ırkçı unsur taşıdığı gerekçesiyle protesto edildi.
Bazı kentlerde protesto gösterileri, karşıt görüşlü gruplar tarafından engellenmeye çalışıldı, bazı yerlerde de güvenlik gerekçesiyle iptal edildi.
FİLİSTİN  PROTESTOSU
Öte yandan Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da, İsrail'in katliamlarına karşı Filistin'e destek gösterisi de düzenlendi.
Hollanda Filistin Topluluğu Vakfınca (PGNL) yapılan gösteride, aralarında Hollandalıların da bulunduğu göstericiler İsrail'in katliamlarına dikkati çekmek için Dam Meydanı'nda toplandı.
Filistin bayrakları taşıyan eylemciler, "Gazze 12 yıldır abluka altında", "Gazze'nin sınırlarını aç", "Hepimiz Filistinliyiz" ve "Filistin'e özgürlük, İsrail'e boykot" yazılı dövizler taşıdı.
VE İSRAİL
Gazze çevresindeki Yahudi yerleşimlerinden gelen yaklaşık 400 protestocu Tel Aviv şehir merkezindeki ana yollardan birini trafiğe kapatarak bölgelerinde güvenliğin sağlanamadığı gerekçesiyle Başbakan Netanyahu karşıtı gösteri düzenledi.
Bölgelerindeki güvenliğin her geçen gün kötüye gittiğini belirten göstericiler sık sık “Bibi (Netanyahu) evine dön sana ihtiyacımız yok”, “Bibi istifa, güney yanıyor” benzeri sloganlar atarak, başbakanı hedef aldı.
İsrail’in güneyinde Gazze’ye yakın bölgelerdeki Yahudi yerleşimlerinde güvenliğin sağlanmasında Netanyahu hükümetinin yetersiz kaldığını ifade eden göstericiler, “Güney daha fazla sessiz kalmayacak” yazılı pankartlar taşıdı.
Bilanço ve resim bu.
 Avrupa dalga dalga iç karışıklıklar ile karşı karşıya. Deyim yerindeyse tam bir Avrupa baharı ….
Tam da, ‘ Avrupa Ordusu’nun  kurulma kararı sonrası. Sanki bir yerlerden düğmeye basılmışcasına…
İlginç değil mi? 
Evet hem ilginç , hem de tehlike büyük.
Peki biz tehlikenin ne kadar farkındayız?
Ve ne gibi tedbirler alıyoruz?
Hangi tarafta nasıl yer alacağız?
Yeni dünya düzenini nasıl okuyoruz? Nasıl okuyup yol haritası belirlemeliyiz?


 

Önceki ve Sonraki Yazılar