Şevket Bülent Yahnici

Şevket Bülent Yahnici

ANKETLERI OKUMAK VE DIKKAT ETMEK...

Metropol
Gezici
Artıbır
AR-G
Area
Aksoy
ORC
Avrasya
MAK
IEA
TEAM
AKAM
Yöneylem
Sosyopolitik.

Yukarıda siralamakta oldogum liste Turkiye'de anket calismalari yapmakta olan şirketlerin en belli baslilarina ait bir isim siralamasidir. Elbette bunlardan başka da "meshur" denecek sirket/şirketler yok degildir.Ancak,yukardaki listenin müşterek bir özelliği bu şirketlerin şu son birkaç gün içinde 2022 yılı başlangıç ( Ocak-Subat) anketleri yaparak birbiri ardisira neticeleri aciklamis olmalarıdır.

Butun bu anketlerde elde edilen veriler üzerine yazılı medyada,sosyal medyada ve TV'lerde çarşaf çarşaf program ve yorumlar yapıldığını görüyoruz.
Butun bu anketlerde hiçbir kimsenin aksini iddia edemeyeceği kadar acik-net tespitler oldugu gozlemlenmektedir.
Ben yarım asırdır siyasetin ,tavrına dair en iyi anketin akli başında olan ve akıl,mantık ve izanla düşünüp,hareket eden bir siyasetçinin tespitleri olabileceğini düşünürüm.
İyi ve tecrübeli bir siyaset okuyucusunun ankete ihtiyacı olmayacağını düşünürüm.(Tabii ki,bu benim şahsi tavrım,tutumumdur) Ancak, siyaset bilimi için bu anket müessesesi onem arzeder bir hale gelmiş bulunuyor.Bazi anketlerin, anketi finanse eden yapı istikametinde raporlama yapmasından tutunuz ; anket şirketinin yakınlık duyduğu siyasi düşünce ya da parti/partiler yönünde taraflı davranması; objektif bir netice ortaya koyma yerine raporun şu veya bu sebeple tarafgirane olmasi -veya- yonlendiricilik taşıması gibi konular , her açıklanan anket sonrasi işine gelen ve gelmeyenlerin tartıştığı hususlar olagelmistir.

Ocak-Subat 2022 anketi olarak kamuoyuna açıklanan ve yorumlanmakta olan bütün anketlerde TARTISMASIZ denecek müşterek tespitler vardır.Anket şirketleri icinde sağcısı,solcusu,liberali, demokrati, CHP'ye,İyi Parti'ye,AKP'ye yakın olanlari; içinden "cumhur" veya "millet" ittifaki başarılı olsa diye geçirenlerinin bulunduğu bilinmektedir.
Butun anketlerin üzerinde ( rakkamlardaki farklılıklar haric) ittifak halinde olduğu hususlar söyle sıralanabilir...
..."Cumhur ittifaki" tarafi oy kaybetmektedir.
..."Millet ittifaki" partilerinde az da olsa bir yükseliş görülmektedir, ancak AKP ve MHP'den kopması muhtemel oyların "Millet ittifaki" omurgasını oluşturan iki partiye yöneldiği (CHP ve IYI) söylenemez.
..."Kararsız" denecek seçmen sayısı sismekte %15'leri geçer hale gelmektedir.
...Ekonomideki çöküş ve başarısızlık hali, vatandaşı "cumhur"dan uzaklastirmaktadir; ancak bu kitle "Millet ittifaki" partilerine yonelmekten adeta cekinmekte,hatta korkmaktadir.
...Bileşik kaplar diyebileceğimiz sistemin "cumhur" tarafından boşalan sıvı, öteki tarafı (Millet ittifaki) yukseltmemekte; kabin dibinde toplanmaktadır.

Anketlerin ortaya koyduğu gerçek şu gözüküyor.Ekonomik sıkıntı ve gerçeklerin bunalttigi halk, AKP'den ve MHP'den sıtkını sıyırmış duruma gelmişse de hala CHP ve IYI'ye,ya da diğerlerine yonlenmeye ve diğerlerini kabule ( oy vermeye) hazır değil...

Butun bu durumdan şahsen benim çıkardığım netice sudur:
"Cumhur" cozulmektedir.
"Millet ittifaki" bu çözülmeyi değerlendirebilir ise yüzde 50'yi asabilecektir.(Sıfır hata ile yürümek mecburiyeti var.CHP ve IYI P'nin inandırıcılığı çok onemli...Kararsizlari ikna etmek şart.) CHP ve IYI Parti cephesi sadece cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50'yi aşmak mecburiyetinde degildir; parlamento oyunda da en az yüzde 45'i bu iki parti oyu yakalamak zorundadır.Deva,GELECEK,DP, Saadet oylarının hala "bileşik kabin" bu yani için - Millet ittifaki acisindan- buyuk bir önem arzetmemekte oldugu anketlerin ortaya koyduğu bir gerçek gibi gözüküyor.Bu partilerin AKP ve MHP'den çözülmesi muhtemel ( kararsiz) oyları devşirmelerinin -belki de simdilik- zor olduğu anlaşılıyor.

...Anketlerin hepsinde ortaya çıkan müşterek neticeler diyorduk.
Bir netice daha var ki,aslında çok onemli ve belki de gelecek dönemde siyasetin yönünü ve nabzını değiştirmeye aday bir konu.Anketcilerin,yorumcuların gözden kaçırdıkları çok onemli bir konu var.
Olaya ağırlıklı olarak ekonomik açıdan bakarak değerlendirmeler yapılmakta...Halkın canına tak dediği için cumhur tarafından uzaklaşmaya hazırlandığı düşünülüyor.
"Vatan,Millet,Sakarya,din,iman" gibi cumhurun bugünlere kadar kazanmada kullandığı argümanlar artık aleyhine dönmüştür.Hem AKP tabanı,hem de MHP'liler ahlaki çöküntü,yolsuzluk,milli ve manevi degerlerin süratle yokolmasi,mukaddesatla alay edilir işler dolayisiyla ve söylenen yalanlar karşısında ufak ufak da olsa uyanmakta ; az da olsa insafla düşünüp aklını başına toplamaya baslamaktadirlar.Ben bu sebeple cumhurdan vazgeçmeye karar veren insanlarımızın sayısının süratle artacağına inanıyorum.Ozellikle 20 senedir AKP kuyusundan şu içmeye zorlanan " oyunuzu hilale değil,Bilal'e verin" denen Turk milliyetcisi kardeşlerimin titreyip kendilerine doneceklerine inanmak istiyorum. Tabelalardan TC'yi nasıl sildik,Andımızı nasıl kaldirdik; Apo'nun mektubuyla,Osman'in mesajıyla nasıl oy istedik ; nasil bu kadar donduk; done done dönmekten mecalimiz kalmadı diyen bir tabanın isyan etmekte olduğunu hissediyorum.( Bu hissiyat,ankete ihtiyac yok ki...)

Nitekim,Ocak-Subat 2022'ye ait bütün şirketlerin müşterek tespiti benim bu şahsı dusunce ve kanaatimi doğrular niteliktedir.Benim elli yılımı verdiğim ve geçenlerde ihrac edildigim Partim butun anketlerde buyuk düşüş gösteriyor.Cogunda yüzde 5'lerin altında...
BENCE ULKENIN GELECEK GUNLERINDE CUMHURDAN VAR OLACAGI GOZLEMLENECEK BU KOPUŞ, TURKIYE SIYASETINDE " ALTILI MASA" DAN DAHA FAZLA TESIR EDECEK BIR SEBEP OLACAKTIR.
Butun bu menfi gelişme ve düşüş TÜRKEŞ'I ANMA TOPLANTISI SONRASI YASANAN GELISMELERDIR.OCAK-SUBAT 2022 ANKETLERI BU TARIHTEN SONRADIR.
TURKESSIZ,TASERSIZ, SAZAKSIZ BIR MHP'YI INSANLARA IZAH EDEMEYECEKLERDIR.
Attila Kaya'nin,Suat Basaran'in,Harun Ozturk'un,Nazif Okumus'un,Süleyman Sazak'in,Şevket Bulend Yahnici'nin ihrac edildiği,Iskender Oksuz'un,İbrahim Doğan''in,Ali Uzunirmak'in,Muhittin Colak'in,Salih Dilek'in üstüne adam salindigi bir siyaseti izah edemezler.
Anketlerin en önemli noktalarından birisi budur ve gelecek günlerin siyasetinde bu durum çok önem arzedecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.