“AK Parti, İstanbul Sözleşmesi’ni masaya yatırdı” iddiası: Kadına şiddeti önleyeceğiz derken ipin ucu kaçıyor

“AK Parti, İstanbul Sözleşmesi’ni masaya yatırdı” iddiası: Kadına şiddeti önleyeceğiz derken ipin ucu kaçıyor

"Yaşanan vahşi cinayetler nedeniyle polisler ve hâkimler, ‘evden uzaklaştırma vermesek ve kadın öldürülürse sorumlu oluruz’ diye düşünüyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin kadına yönelik şiddetin önlenmesi kapsamında kabul ettiği İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili yaptığı “Tekrar revize edilebilir” açıklamasının ardından AK Parti’nin konuyu masaya yatırdığı ifade edildi.

Türkiye gazetesinin haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulunun (YİK) son toplantısının gündemini İstanbul Sözleşmesi oluşturdu.

Toplantıda ‘evden uzaklaştırma’ tedbirine yönelik olarak şikayet geldiği ifade edildi.

Habere göre Cumhurbaşkanlığı kaynakları şu ifadeleri kullandı:

Sözleşmenin hükümleri ile ilgili bir problem yok. Ama bu sözleşmeye dayanılarak çıkarılan Ailenin Korunması Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulamasına yönelik şikâyetler geliyor. Şiddeti önleyeceğiz derken ipin ucu kaçırılıyor. Şiddeti Önleme Kanunu’nda İstanbul Sözleşmesine de ters düşen hükümler var. Yaşanan vahşi cinayetler nedeniyle polisler ve hâkimler, ‘evden uzaklaştırma vermesek ve kadın öldürülürse sorumlu oluruz’ diye düşünüyor, olayları ayrıntısıyla incelemeden bu kararı alıyor. Bunların önlenmesiyle ilgili talepler söz konusu. Aile mahkemelerinden de gelen şikâyetler var. Çalışmada bunlar dikkate alınacak.

"AK Partili kadınlar rahatsız"

Cumhuriyet gazetesinden Emine Kaplan ise aynı konuda bir kulis haberi yazdı. Kaplan, AK Partili kadın vekillerin “Erdoğan’a İstanbul Sözleşmesi konusunda yanlış bilgi verildiğini” söylediğini aktardı:

AKP’deki kadın yöneticiler ve vekiller, sözleşmenin ve yasanın tartışmaya açılmasına tepki gösteriyor.

 Bu konuda erkek ve kadın vekiller arasında görüş ayrılığı yaşanıyor. Geçen yıl bir MKYK toplantısında, sözleşmeyle ilgili eleştirilerin gündeme gelmesi üzerine kadın üyeler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eleştirilerin haksız olduğunu anlatmışlardı. Bir kadın yönetici, sözleşme ve 6284 sayılı yasayla ilgili organize bir kampanya yürütüldüğünü ve olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışıldığına dikkat çekerek, “Sorun sözleşme ve yasadan değil uygulamadan, aile mahkemesi hakimlerinin yasayı yanlış yorumlamasından kaynaklanıyor.

Adalet Bakanlığı’nın hakimleri eğitmesi gerekiyor” diye konuştu. Bir gazetenin kamuoyu algısı yaratmak için haberler yaptığına, manşetler attığına dikkat çeken ayın yönetici, “Neymiş 3 milyon erkek, sözleşme ve yasadan dolayı evinden ayrıymış, mahkemeler uzaklaştırma kararı vermiş. Tamamıyla yalan, uyduruyorlar. Bu sene uzaklaştırma kararı verilenlerin sayısı sadece 69 bin” görüşünü dile getirdi. Sözleşmenin eşcinsel evliliğe olanak verdiği iddiasının da tümüyle yalan olduğuna dikkat çeken kadın yönetici, “Böyle bir şey yok. Ya sözleşmeyi okumamışlar ya da uyduruyorlar” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler