Ahmet Özal Yazdı: Ben Bu Filmi Daha Önce Gördüm 2

Ahmet Özal Yazdı: Ben Bu Filmi Daha Önce Gördüm 2

Rahmetli babam Turgut Özal ile sohbetlerimden birinde sormuştum. Seçim nasıl kazanılır diye? Basit bir cevabı vardı “Seçim kazanmak iki şeye bağlıdır, Birincisi zamanlama, ikincisi rüzgâr” dedi.

Rahmetli babam Turgut Özal ile sohbetlerimden birinde sormuştum. Seçim nasıl kazanılır diye? Basit bir cevabı vardı “Seçim kazanmak iki şeye bağlıdır, Birincisi zamanlama, ikincisi rüzgâr” dedi.

Yakın Tarih zaten bunu gösteriyor. Televizyonlarda partiler projelerini tartışsınlar dediklerinde gülüyorum, hangi seçimde kim hangi projeyi anlattı ve halkta buna ilgi duydu?

Proje anlatmak Halkı oyalamak ve gazetecilerin bir şeyler yazabilmek için istediği notlardan başka bir şey değil.

1983 yılında beklenmedik şeklide  % 45 oy alarak tek başına iktidar olmuştu Anavatan Partisi
Anavatan kazanma sebebi neydi ?

Darbeden çıkmış bir ülkede askeri vesayeti temsil etmeyen tek parti Anavatan Partisi idi.
Tabii’ki, halkın manevi değerlerine halkın en yakın gördüğü kişi Turgut Özal’dı.

Anadolu topraklarında memur bir ailenin çocuğu, maddi imkanları kısıtlı, beş vakit namaz kılan inançlı halkın kendisini Öza’lda gördüğü tek lider oydu..

Halkın ekonomisinin daha iyi bir hale gelmesi için anlattığı projeleri değil, sadece onun iyi bir şeyler yapabileceğine inandıkları için Özal’ı seçtiler.

Halk Özalı kendisinden ailesinden biri gibi gördüğü için seçtiler. Mutevazı, halkın içinde, varlıklı olmayan, kendi yaşantı şartlarından uzak olmayan bir komşu gibi gördükleri için, ve en önemlisi, darbe öncesi ölümler, bombalar kavgalar’dan bıktıkları için, güler yüzlü, sakin, yumuşak konuşan, birleştirici bir insan olduğu için oy verdiler.

Köylerde seçim öncesi vaad’lerini , yapacaklarını anlattığı zaman, köylüler bıyık altından gülüyordu, çünkü anlatılanları vatandaş hayal bile edemiyordu. Ama yine’de sevdiler, inanılacak birisi varsa o da ancak Özal’dı vatandaş için.

Fakat sadece 6 sene sonra, 1989 yerel seçimlerinde % 21.75 alarak Türkiye’deki belediyelerin nerdeyse tamamını kaybetmişti Anavatan partisi.

Ve akabinde 1991 Genel seçimlerinde Anavatan partisi iktidarı kaybetmiştir, kısa bir direniş sonrası Anavatan partisi tarihin yapraklarında yerini almıştır.

Seçimi bu kadar farkla ve tüm yapılan hizmetler yapılmasına rağmen kaybetme  sebebini Anavatan’lılar anlamakta zorlanmıştır, ve hala anlayaman’lar eminim çoktur.  

Anavatan iktidarı döneminde, kişi başına milli gelir, 8 yılda ikiye katlamıştı, görülmemiş bir artıştı.

Ankara’nın batısında nerdeyse köylerin yarışımdan çoğunda elektrik, telefon, yol bile yok iken, Anavatan hükümeti çok kısa süre içinde, 40 bin civarında köye elektrik telefon ve yol su gibi hizmetler götürmüştü.

Antalya küçük bir il iken Turizm yatırımları ile dünya çapında bir turizm oteller cenneti olmuştu, ordaki halk esnaf zenginleşmişti, ama Anavatan Antalya ilini bile kaybetmişti.

Otoban ile tanışan halkımız binlere’ce kilometre yollar ile insanları birbirine bağlamıştı.

Anavatan öncesi 28 kilometre otoban vardı.

Avrupa analog telefon santralleri kullanırken, Türkiye onların çoğundan önce Dijital telefon santrallerine geçmiş, ve hatta telekomünikasyon uyduları uzaya göndermeye başlamıştı, hayal bile edilemez işlerdi bunlar.

Elektrik kesintileri her gün saatlerce sürerdi,  insanların evlerde fabrikalarda üretim ve tüketimini perişan ediyor Ekonomik büyümeyi engelliyordu.

Dev Barajlar inşa edilmiş, Atatürk, Kral kızı gibi fırat ve dicle üstünde yapılabilecek nerdeyse tüm barajlar yapılmış ve elektrik üretmeye başlamış, elektrik kesintileri tarihte kalmıştı.

Rahmet’li Menderes döneminden beri hayal edilen GAP, projesi başlatılmış harran ovası sulanmış, Çukurova’nın 5 kat büyüklüğünde tarım arazisinin Güneydoğu bölgesinin makus talihini yok etmek için barajlar, sulama tünelleri inşası başlamış ve büyük çapta bitmişti.

Türk parası koruma kanunu kaldırılmış ve  demir perde ülkesi olmaktan çıkmıştık.

Yasaklı olan bir çok ithal ürün bulunduran ( Yabancı sigara, döviz) vatandaşlar hapislere atıldığı günler geride kalmıştı.

FakFukFon kurulmuştu, Fakir ve ihtiyacı olanlara yardım ediliyordu, sosyal maddi yardımlar başlamıştı.

Toplu konut Fonu kuruılmuş, dar gelirli vatandaşlar için ev yapıyordu sadece dar gelirli için, bugün’ki gibi, milyonluk fiyatlara pahalı arazilerde değil.

Savunma sanayii fonu kurulmuş, ordu, modern silahlara kavuşmaya başlamıştı. Bugün Hava kuvvetlerinin, bel kemiği olan F16 lar o dönem kurulmuş ve halen imal edilmektedir. F16 savaş uçaklarımız olmasa bugün hava kuvvetlerimiz yoktu.

Demokrasi adına yapılanlar çok önemli adımlar atılmıştı. Türk ceza kanunun dan 141, 142 ve 163. Maddeleri kalkmış, insanlar hür düşünceye ulaşmıştı.

Cem Karaca gibi insanlar ülkesine dönebilmiş ve onun gibi darbe sonrası kaçmak zorunda kalan vatandaşlar geri dönmüşler hapiste buluna gençler tahliye edilmişler, darbenin kötü hatıraları silinmeye başlamıştı..

Komünist kelimesini kullanamayan insanlar, ilk defa hukuken Komunist partisi kurabilmişlerdi.
Kürtçe müzik kasetleri ile yakalana insanlar artık hapise girmiyorlardı, gerçek Müslüman dindar insanlar artık rahat ibadetlerini yapabiliyordu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine ferdi müraccat hakkı tanınmıştı.

Fakat ne olmuştu ? Bu kadar yapılan işlere rağmen insanlar Anavatan partisine oy vermemişti. Cumhuriyet tarihinde yapılmayan işler yapılmış ama % 46 lık Anavatan Partisi % 21 e indirmişti
 2002 yılında, AKP iktidar olduğu zaman, hangi projeleri anlatarak iktidar oldu? Hatırlayan varmı ? . Olduğunu sanmıyorum.

Ak Parti neden kazandı ?, Ak partinin hikayesi ile Anavatan Partisinin hikayesinin benzerlikleri nedir? Anavatan ile Ak Partinin farkları nedir. Ak Parti 17 yıl nasıl iktidarda kalmayı başarırken Anavatan sadece 8 yıl kalabildi ?

AK Partinin geleceği varmı ? yoksa  AK Parti bittimi ?  Bu analizi hazırlıyorum.

AHMET ÖZAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler