Ahmet Davutoğlu'nun Kullandığı Ya Yeni Hal Ya İzmihlal Sözü Aslında Kime Ait?

Ahmet Davutoğlu'nun Kullandığı Ya Yeni Hal Ya İzmihlal Sözü Aslında Kime Ait?

Eski Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Konya’da yapılan iftar yemeğinde konuştu.

Davutoğlu “Öyle bir hal ki kibrin yerini tevazuun, bencilliğin yerini fedakarlığın, öfkenin yerini hoşgörünün aldığı bir hal.

Bir milletin ve insanlığın ihtiyacı olan yeni bir duruşu sergilememiz lazım. Özetle ya yeni bir hal ya da izmihlal!’ dedi.

Peki Bu söz kime ait?

Sözün müellifi Nur vakıf ve Cemaatlerinin manevi önderi Said Nursi'ye ait. Nursi'nin talebeleri sözü şöyle açıklıyor:

ESKİ hâl muhal; ya yeni hâl ya izmihlal. Bediüzzaman bu sözü, iki önemli hakikati dile getirmek için söylenmiştir: Birincisi , tarihte geriye dönüş olamaz. O halde geçmişin hayali ile yaşamanın bir anlamı yoktur.

İkincisi, şayet güzel bir geçmişiniz vardı da ona tekrar kavuşmanın özlemini çekiyorsanız, tarihe geriye gidemeyeceğinize göre ya yeni bir hal oluşturup eski ihtişamınızı yakalayabilirsiniz; ya da geçmişin hayali ile yaşayarak yerlerde sürünüp durursunuz.

Bugün İslâm dünyasında ilim geleneğimizin mevcut durumuna bakacak olursak geçmişte yaşanan muhteşem ilmi buluşlar sayesinde Müslüman bilim adamları insanlık âleminin önderliğini yapmıştır.

Günümüzde bilim tarihinin kurucusu olarak anılan George Sarton “9. yüzyıldan sonra neredeyse 15. yüzyıla kadar dünya ilim tarihinde sadece Müslümanlar vardı” demektedir.

Bir bakıma Sarton, Bağdat, Semerkand, Buhara, Hemedan, Kahire, Saragossa, Toleydo ve Kordoba gibi merkezlerden gelmeyen bilimsel bir çalışmanın rağbet görmediğini behrtmektedir.

Buna rağmen Sarton’ın eserini (Bilim Tarihine Giriş) İbnu’n Nedim’in el Fihrist adlı bilim tarihi eseri ile yanyana koyup karşılaştırdığınızda İbnu’n Nedim’in yöntemini birebir taklit ettiğini gayet açık bir şekilde görebilirsiniz. Hâlbuki İbnu’n Nedim 9. yüzyılda, Sarton ise 20. yüzyılda yaşamıştır.
 
Kaynak: Düşünce Mektebi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler