Afrika ülkeleri koronavirüs aşılarının ilk dozunu kullandı ancak ikinci dozlar ortada yok

Afrika ülkeleri koronavirüs aşılarının ilk dozunu kullandı ancak ikinci dozlar ortada yok

İlk doz koronavirüs aşılarının çoğunu tamamlayan Afrika'da aşı kıtlığı yaşanıyor. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı John Nkengasong, yeni tip koronavirüs aşılarının ikinci dozunun kıtaya ne zaman ulaşacağının belirsiz olduğunu söyledi.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı John Nkengasong, haftalık çevrim içi basın toplantısında, aşılamanın hemen hemen tüm ülkelerde başladığını ancak Hindistan Serum Enstitüsüne getirilen ihraç izni yüzünden ikinci doz AstraZeneza aşılarının ne zaman teslim edileceğini bilemediklerini belirtti.

ADİL DAVRANMAZSANIZ YENİ VARYANTLAR ORTAYA ÇIKAR

Hindistan'ın kendi ülkesindeki Kovid-19 vakalarındaki artıştan ötürü bu kararı aldığını belirten Nkengasong, "Eğer Afrika'dan ya da dünyadan daha önce kendi insanlarını aşılamayı bitirirseniz, kendinize adil şekilde davranmamış olursunuz çünkü yeni varyantlar ortaya çıkar ve sizin aşılama programınızı baltalar" ifadesini kullandı.

İLK DOZLAR BİTTİ

Nkengasong, ikinci dozların varışındaki belirsizliğin "çok riskli" olduğunu belirterek, bazı ülkelerin ilk dozların hepsini halihazırda bitirdiğine dikkati çekti.

AFRİKA'DA 14 MİLYON KİŞİYE AŞI YAPILDI

Yaklaşık 1,3 milyar nüfusa sahip Afrika'da şimdiye kadar sadece 14 milyon doz aşı yapıldı. Kıtaya gelen aşıların çoğunu Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programının (COVAX) gönderdiği AstraZeneca aşıları oluşturuyor. Afrika Birliği, son olarak Johnson & Johnson'la anlaşma yapsa da bu aşıların aylar sonra teslim edilmesi planlanıyor. Yaklaşık 4,4 milyon Kovid-19 vakasının görüldüğü kıtada hayatını kaybedenlerin sayısı 117 bini aşmış durumda.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler