ABD'nin ''Muafiyet'' haberi petrol fiyatını 6 ayın zirvesine çıkardı

ABD'nin ''Muafiyet'' haberi petrol fiyatını 6 ayın zirvesine çıkardı

ABD; İran'dan petrol alımı için aralarında Türkiye'nin de olduğu 8 ülkeye verdiği muafiyeti uzatmayacak. Haberin ardından petrol 74 doların üzerine çıktı.

ABD'nin İran'ın petrol ithal eden ülkelere tanıdığı yaptırım muafiyetine son verdiğini bugün açıklaması bekleniyor. Buna göre aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkeler ithalatı kısa süre içinde durdurmamaları halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

ABD'nin Kasım ayında tekrar başlattığı İran yaptırımlarından altı ay süreyle muafiyet alan sekiz ülke arasında Türkiye de bulunuyordu. ABD'nin muafiyet süresini bazı ülkeler için uzatacağı tahmin ediliyordu.

Brent petrolünün varil fiyatı haberin ardından küresel arzın gerileyeceği endişesiyle Asya piyasalarındaki işlemlerde yüzde 3.2 değer kazanarak 74.3 dolara kadar yükseldi. 

ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesinin bir köşe yazarı, geçen yıl verilen muafiyetlerin uzatılmayacağını bildirdi. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak da haberi teyit etti.

Adı açıklanmayan iki ABD dışişleri kaynağının verdiği bilgiye atıfta bulunan haberde Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, bugün bir açıklama yaparak, "Dışişleri Bakanlığı'nın şu anda İran ham petrolü veya kondensat ithali için verdiği muafiyetler 2 Mayıs itibarıyla verilmeyecek" diyeceği ifade edildi.

Türkiye İran'dan ne kadar petrol alıyor? 

Türkiye, ABD'nin İran yaptırımlarına muafiyet tanıdığı Kasım ayından Ocak sonuna kadar toplam 485 bin 214 ton ham petrol ithal etti.

EPDK verilerine göre Türkiye İran'dan Kasım'da ham petrol ithal etmedi. Aralık ayında 104 bin ton, Ocak'ta 381 bin 214 ton ham petrol ithal etti. Şubat verisi ise henüz yayımlanmadı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2015 yılında İran ile altı büyük devlet arasında yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş, kısa süre sonra, söz konusu anlaşmayla yürürlükten kalkan ABD'nin Tahran'a yönelik yaptırımları Kasım ayında tekrar başlamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler