ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde

ABD'de başkanlık seçimlerine 7 gün kala, ulusal çaptaki anketlerde Joe Biden, rakibi mevcut Başkan Donald Trump'ın 7,9 puan önünde görünüyor.

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 1

ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine 8 gün kala, ulusal çaptaki anketlerde eski Başkan Yardımcısı ve Demokrat başkan adayı Joe Biden, rakibi mevcut Başkan Cumhuriyetçi Donald Trump'ın 7,9 puan önünde görünüyor.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 2

ABD'de başkanlık seçimlerine son 8 gün kaldı ve ülkede seçmenler gerek posta yoluyla gerek oy kullanma merkezlerine giderek oylarını kullanmaya başladı.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 3

Siyasi analiz sitesi "Real Clear Politics"in derlediği güncel anketlere göre, yapılan birçok ulusal anketin ortalaması alındığında Biden'ın Trump'ın 7,9 puan önünde olduğu görülüyor.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 4

SEÇİMİN KADERİNİ "SALINCAK EYALETLER" BELİRLEYECEK

Öte yandan ülkedeki seçimlerin kaderini her dönem Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen ve "salıncak eyalet (swing state)" olarak nitelendirilen eyaletler belirleyecek.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 5

En kritik eyaletlerin başında gelen Florida'da, Biden'ın Trump'ın 1,5 puan önündeyken, Pennsylvania'da da Biden'ın 5,3 puan üstünlüğü bulunuyor.

Biden, Michigan'da 8,1, Wisconsin'de 5,4, Kuzey Carolina'da 1,2 ve Arizona'da 2,4 puan önde görünüyor.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 6

ŞU ANA KADAR 60 MİLYONDAN FAZLA OY KULLANILDI

Öte yandan ABD'de erken oylama bilgilerini derleyen internet sitesi "ABD Seçimler Projesi"ne göre, posta ve sandık başında oy kullanma yoluyla şu ana kadar 60 milyon 507 binden fazla kişi oy kullandı.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 7

Posta yoluyla kullanılan oyların sayısı 40 milyonu geçerken, yaklaşık 20 milyon kişi de seçim merkezlerinde oylarını bire bir kullanma yolunu tercih etti.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 8

GENÇ KATILIMDA REKOR BEKLENTİSİ

ABD'de yapılan ankette, 3 Kasım'daki başkanlık seçimlerine 18-29 yaş grubundaki seçmenlerden rekor düzeyde bir katılım beklendiği belirtildi.

Harvard Kennedy Okulu Siyaset Enstitüsü tarafından yapılan "Güz 2020" anketinde, söz konusu yaş aralığındaki Amerikalı genç nüfusun yüzde 63'ünün bu seçimlerde "kesinlikle oy kullanacağını" aktardığı kaydedildi.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 9

Aynı yaş grubunun, 2016'daki ABD Başkanlık seçimlerine yüzde 47 oranında katılım sağladığına da işaret edildi.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 10

Siyaset Enstitüsü Direktörü Mark Gearan, bu yıl seçimlere eşi görülmemiş bir şekilde ilgi duyulduğunu belirterek, "Genç Amerikalılar, sağlık hizmetlerinden ırksal ve sosyal adalete kadar günlük yaşamlarını etkileyen konuların sandıktan geçtiğini fark ediyor." ifadesini kullandı.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 11

IRKÇILIK, SAĞLIK SERVİSİ, ÇEVRE SORUNLARI

Ankete katılan gençlerden, kendisini "Demokrat Partili" olarak tanımlayanların yüzde 86'sı hükümetin ırkçılık konusunda mevcut durumdan daha fazla ilerleme kaydetmesini isterken, Cumhuriyetçi gençlerde ise bunu isteyenlerin oranı yüzde 50 olarak belirlendi.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 12

Yine Demokrat gençlerin yüzde 85'i ülkedeki sağlık servisi konusunda hükümetin daha iyi çalışması gerektiğini belirtirken, Cumhuriyetçi gençlerde böyle düşünenlerin oranı yüzde 55'te kaldı.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 13

Aynı şekilde ankette Demokrat Partili gençlerin yüzde 84'ü çevre sorunlarına önem verilmesini gündeme getirdi, Cumhuriyetçi gençlerin ise yüzde 50'si bu konuya katıldıklarını kaydetti.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 14

GENÇLERİN BAŞKAN ADAYI TERCİHİ BİDEN

Ankete katılan gençlerin yüzde 50'si Demokrat Parti Başkan Adayı Joe Biden'a oy vereceğini açıklarken, ABD Başkanı Donald Trump'a destek vereceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 26'da kaldı.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 15

Siyaset Enstitüsünün martta gerçekleştirdiği benzeri ''Bahar 2020'' anketinde Biden'a yönelik yüzde 34 olan olumlu bakışın, bu ankette yüzde 56'ya çıktığına vurgu yapıldı.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 16

Joe Biden'a martta gösterilen yüzde 47 olumsuz yaklaşımın son ankette yüzde 41'e düştüğü ve genç Latin nüfus arasında mart ayındaki yüzde 38'lik olumlu yaklaşımın bu ankette yüzde 55'e çıktığının altı çizildi.

Anket, 23 Eylül-11 Ekim arasında ülke genelindeki 18-29 yaş arası 2 bin 26 kişi üzerinde İngilizce ve İspanyolca olarak yapıldı.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 17

TRUMP'TAN BİR GÜNDE ÜÇ MİTİNG

Başkanlık seçimleri için gün sayan ABD'de ikinci dönemini garantilemek için yarışan Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump, sahadaki etkinliklerini sürdürüyor.

3 Kasım gecesi için kritik olan eyaletlerden Pennsylvania'ya sabah giden Trump, ilk olarak Allentown kentinde çalışanlara seslendi.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 18

İkinci etkinliğini de Lancester kentine bağlı Lititz'de yapan Trump, seçmenlere hitap etti.

Trump eyaletteki üçüncü etkinliğini ise ilerleyen saatlerde Martinsburg da yaptı.

Mitinglerinde genellikle Demokrat rakibi Joe Biden'a yüklenen Trump, Covid-19 konusunda da iyimser olduklarını vurguladı.

Pennsylvania'da kendi yaptırdıkları anketlerde önde olduklarını savunan Trump, seçim gecesi bu eyaleti alacaklarını kaydetti.

 

ABD'de seçime 7 gün kaldı: Anketlere göre Biden önde - 19

PENNSYLVANİA'NIN SEÇİMLER İÇİN ÖNEMİ

Öte yandan ülkedeki seçimlerin kaderini her dönem Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen ve "salıncak eyalet (swing state)" olarak nitelendirilen eyaletler belirleyecek.

Seçim sonuçlarının kafa kafaya çıkması durumunda salıncak eyaletlerden özellikle Florida'nın 29, Pennsylvania'nın ise 20 Seçiciler Kurulu delegesi seçimlerin kaderini belirleyecek.

Real Clear Politics'deki son anketlere göre, Pennsylvania'da Biden, Trump'ın 5 puan önünde görünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler