Cüneyt Şaşmaz

Cüneyt Şaşmaz

ABD ve İngiltere'de Çocuklar Yoğun Bakım'da?!

İngiliz sağlık yazarı Paul Gallagher, dünkü yazısında, İngiltere ve ABD'de 0-14 yaş arasındaki çocuklarda coronavirüs nedeniyle ateşli hastalıklarda belirgin artış olduğunu açıkladı, çocukların büyük çoğunluğunun yoğun bakımda tedavi gördüğünü belirtti.

 

Ulusal Sağlık Kurumu/NHS, doktorlara ilettiği "yüksek öncelikli uyarı"da, İngiltere'de, çocuklar arasında koronavirüs ile ilgili bir sendrom'un ortaya çıktığını belirtti?!

Yetkililer, son üç hafta içinde "Londra'da ve İngiltere'nin diğer bölgelerinde, her yaştan çocuk sayısında yoğun bakım gerektiren çok sistemli enflamatuar bir durum"da belirgin bir artış olduğunu söyledi.


Etkiler, Covid-19 olan ve olmayan çocuklarda görüldü; ancak bazı hastaların daha önce koronavirüs geçirdiğine dair kanıtlar ortaya çıktı?!


Kraliyet Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji/RCPCH Başkanı Profesör Russell Viner, anne-baba'ların, "çocukların Covid-19 ile ciddi şekilde hasta olma ihtimalinin düşük olduğu"ndan emin olmaları gerektiğini söylüyor.

GP'lerle de paylaşılan uyarıya göre, çocuklar, enfeksiyonlarla ilişkili ciddi bir hastalık olan toksik şok sendromuna/TSS benzer belirtiler sergiledi ve çocuklarda Covid-19 ile uyumlu kan belirteçleri ortaya çıktı?!


Ayrıca, karın ağrısı ve kalp çevresinde iltihap belirtileri görüldü.


25 Nisan'da gönderilen uyarı şöyle:
"İngiltere'de, çocuklarda Covid-19 ile ilişkili bir enflamatuar sendromun ortaya çıkması ya da henüz tanımlanmamış, bulaşıcı bir başka patojene ilişkin başka bir enfeksiyon olabileceğine dair artan bir endişe var."

Uyarı, esas olarak, beş yaşın altındaki çocukları etkileyen, atipik Kawasaki hastalığına dikkat çekiyor?!


Semptomlar, genellikle boyunda döküntü veya şişmiş bezlerle, beş gün ve daha uzun süren yüksek ateş içeriyor.

Çocuklar, derhal teşhis ve tedavi edilirse, altı ile sekiz hafta içinde tam bir iyileşme sağlanabilir, ancak komplikasyonlar gelişebilir.

NHS İngiltere, Kawasaki ile Covid-19 arasında doğrulanmış bir ilişki olmadığını açıkladı.

NHS'nin çocuklar ve gençler ulusal klinik direktörü Profesör Simon Kenny, "Neyse ki Kawasaki benzeri hastalıklar çok nadir, çünkü şu anda Covid-19 ile ilgili çocuklarda ciddi komplikasyonlar var, ancak klinisyenlerin herhangi bir şeyden haberdar olması önemlidir."

Anne ve babalara tavsiyeler aynı:
"Çocuğunuz için herhangi bir nedenle endişeleniyorsanız, acil tavsiye için NHS 111 veya aile doktorunuzla veya acil bir durumda 999 ile iletişim kurun.

Bir uzman size hastaneye gitmenizi söylüyorsa, lütfen gidin hastaneye."

Profesör Viner şunları söyledi:

"Zaten çok az sayıda çocuğun Covid-19 gibi ciddi hastalığa yakalanabileceğini biliyoruz, ancak bu çok nadir de olsa, dünyadaki kanıtlar bize çocukların bundan en az etkilenen nüfusun bir parçası olduğunu gösteriyor.
Yeni hastalıklar, bizi şaşırtacak şekilde ortaya çıkabilir.

Klinisyenlerin, bir hastayı virüse karşı daha savunmasız hale getirebilecek belirli semptomların veya altta yatan koşulların ortaya çıkan kanıtlarından haberdar edilmesi gerekir.
Bununla birlikte, tavsiyemiz aynı; ebeveynler, çocukların Covid-19 ile ciddi şekilde hasta olma ihtimalinin düşük olduğundan emin olmalılar, ancak herhangi bir nedenle çocuklarının sağlığıyla ilgili endişeleri varsa, bir sağlık uzmanından yardım almalıdırlar."


NHS'ye göre, çocuklar Covid-19'a yetişkinlerle aynı oranda yakalanıyorlar, ancak genel olarak daha az şiddetli semptomlar yaşıyorlar.

Ancak, Mart ayı sonunda, King's College Hastanesi'nde ölen 13 yaşındaki İsmail Mohamed Abdulwahab gibi Londra'nın güneyindeki Brixton'dan da çocuklar öldü.

İngiltere'de, Covid-19 testleri pozitif çıkan hastaların, hastane ölümlerine ilişkin en son rakamlar, 0 ile 19 yaşları arasında dokuz ölüm olduğunu gösteriyor.

Bu, İngiltere'deki tüm hastane ölümlerinin yüzde 0,05'ini temsil etmektedir.

İskoçya'da, 19 Nisan'a kadar 0-14 yaş arası çocuklar için Covid-19 ölümü kaydedilmedi.
 

Kuzey İrlanda'da, 17 Nisan'a kadar 0-14 yaş arası çocuklar için Covid-19 ölümü kaydedilmedi.

Reading Üniversitesi Viroloji Profesörü Ian Jones ise şunu söylüyor:

"Covid-19 ve özellikle çocuklarda yaygın bir hiper-inflamasyon durumu arasında önerilen bağlantı hakkında daha fazla veriye ihtiyacımız var.
Bunun farklı bir yön olup olmadığını bilmek için henüz çok erken."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.