ABD siber savaş için bahane mi üretiyor

ABD siber savaş için bahane mi üretiyor

ABD'de aralarında hükümet kuruluşlarının, büyük şirketlerin ve nükleer araştırma merkezlerinin de olduğu çok sayıda kurumun "ciddi" bir siber saldırıyla karşı karşıya olduğu duyuruldu...

ABD'de aralarında hükümet kuruluşlarının, büyük şirketlerin ve nükleer araştırma merkezlerinin de olduğu çok sayıda kurumun "ciddi" bir siber saldırıyla karşı karşıya olduğu duyuruldu. İlk açıklamaların ardından ABD'de siber güvenlikten sorumlu olan Cisa (Sibergüvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı) Perşembe günü yayımladığı bir açıklamayla durumun ciddiyetini kamuoyuyla paylaştı.

Çarşamba günü ABD yönetimince yapılan bir başka açıklamada saldırının "önemli ve sürmekte" olduğu duyurulmuştu.

soL Portal’dan Mehmet Kuzulugil’in haberine göre saldırının yöntemi hakkında daha kesin sayılabilecek bilgiler var ama sonuçları yani verdiği zarar ve faili hakkında elle tutulur hiçbir şey yok.

Öte yandan Biden, daha güçlü savunma araçlarının devreye sokulmasının yeterli olmayacağını asıl yapılması gerekenin böyle saldırılara yeltenebilecekleri caydıracak adımlar atmak olduğunu söyledi.

"Bunu, başka şeylerle birlikte, bu tür kötü niyetli saldırıları yapanlara ağır bedeller ödeterek yapacağız" sözleri, özellikle devletler söz konusu olduğunda bu ağır bedellerin neler olabileceği sorusunu akla getiriyor.

Siber savaş, sadece sivil hedef - askeri hedef ayrımının belirsizleştiği bir alan değil. Siber savaş yöntemleri, muhatap alınan ülke ya da gücün dışında üçüncü kesimlere de zarar verebildiği için (aslında geleneksel savaş biçimlerinde de olduğu gibi) meşruiyet kaygısı önem taşıyor.

Biden'ın siber güvenlik önceliğimiz olacak sözlerini "siber savaş yöntemlerini geliştirip aktif olarak uygulama yolları arayacağız" olarak çevirmek hiç de kötü niyetli bir şey olmaz.

"ABD tarihinin en ağır siber saldırısı" olarak adlandırılan ve henüz verdiği hiçbir hasar tespit edilmemiş olan "Orion olayının" ABD için bir tür siber savaş 9/11'i olduğu iddia edilmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler