ABD Orta Doğu'da Aynı Hataya 4. Kez Düşüyor

ABD Orta Doğu'da Aynı Hataya 4. Kez Düşüyor

Independent yazarı Patrick Cockburn, ABD'nin bir defa daha "Sünni ve Şii Müslümanlar arasındaki geniş ölçekli dini çatışmaya dahil olma tehlikesini göz ardı ettiğini" söyledi.

Uzun seneler Orta Doğu muhabirliği yapan Cockburn, kariyeri boyunca "ABD ve müttefiklerinin düşmanlarının dini motivasyonunu hayati biçimde hafife aldığı krizleri ve savaşları bildirdiğini" ve ABD'nin bu hatayı dört defa yaptığını yazdı.

İran'la yaşadığı çatışma tırmanırken, ABD 40 sene evvel Şah'ın düşüşünden bu yana tekrar tekrar yaptığı hatayı yapıyor: Sünni ve Şii Müslümanlar arasındaki geniş ölçekli dini çatışmaya dahil olma tehlikesini göz ardı ediyor.

Büyük bir kısmını Orta Doğu muhabiri olarak geçirdiğim kariyerim boyunca, 1979 İran Devrimi'nden bu yana ABD ve müttefiklerinin düşmanlarının dini motivasyonunu hayati biçimde hafife aldığı krizleri ve savaşları bildirdim.

Bu; güç dengesinin büyük ölçüde kendi lehlerine göründüğü çatışmalarda bile mağlup oldukları veya basitçe, kazanamadıkları anlamına geliyordu.

Bu durum en az 4 defa yaşandı. İsrail'in 1982'deki işgalinden sonra Lübnan'da yaşandı; buradaki dönüm noktası, bir sene sonra Beyrut'taki ABD Deniz Piyadeleri kışlasına yapılan ve 241 ABD’li askeri personelin öldüğü bombalı saldırıydı.

1980-1988 dönemindeki 8 senelik İran-Irak savaşında bölgedeki Sünni devletler ve Batı Saddam Hüseyin'i destekledi. Buna rağmen 2 taraf da galip gelemedi.

2003'ün ardından Saddam sonrası Irak’ı İran karşıtı bir üs haline getirme yönündeki ABD-İngiliz çabaları büyük bir batağa saplandı.

Benzer biçimde, 2011 sonrasında Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye gibi devletlerle Batı; İran’dan taraf tek Arap devleti olan Suriye'deki Beşar Esad’dan ve rejiminden kurtulmak için boşa çaba sarf etti.

Şimdi bir defa daha aynı zaman yaşanıyor ve daha öncekilerle aynı sebeplerden dolayı, büyük ihtimalle bu da başarısız olacak.

ABD ve yerel müttefikleri, sadece İran'la değil, çoğu Orta Doğu'nun Afganistan ve Akdeniz arasındaki kuzey kesiminde bulunan farklı ülkelerdeki tüm Şii topluluklarla savaşıyor olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler