ABD ekonomisi 2. çeyrekte rekor daraldı

ABD ekonomisi 2. çeyrekte rekor daraldı

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış rakamla % 32.9 ile 1940'lardan bu yana en keskin düşüşünü gerçekleştirdi

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde en azından 1940'lardan bu yana en keskin daralmasını gerçekleştirdi. Bu durum, koronavirüs pandemisinin tüm ülkede işletmeleri nasıl yerle bir ettiğini ve milyonlarca Amerikalının işinden olmasına neden olduğunu işaret ediyor.

Gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre yüzde 9.5 daraldı. Bu daralma yıllıklandırılmış rakamla yüzde 32.9 küçülmeye denk geliyor. ABD ekonomisi böylelikle çeyrek dönem verilerin açıklanmaya başladığı 1947 yılına kadar giden veriler dikkate alındığından en keskin küçülmeyi gerçekleştirdi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ABD ekonomisinin söz konusu dönemde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 34.5 daralması bekleniyordu. GSYH'nin üçte ikisini oluşturan tüketici harcamaları ise ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yüzde 34.6 geriledi. Bu da rekor gerilemeyi işaret ediyor.

Bu veriler, hükümetin koronavirüs salgının yayılmasını durdurmak için aldığı karantina tedbirleri ve vatandaşlara verdiği evde kal talimatı sonucu meydana gelen ekonomik çöküşün boyutunu anlatıyor. İstihdam, harcamalar ve üretim Mayıs ayında ekonominin yeniden açılması ve hükümetin yoğun teşvik destekleri ile iyileşme gösterdi, ancak virüs vakalarında son dönemde görülen artışlar toparlanmanın hızını olumsuz etkiliyor.

ABD'nin koronavirüs salgınını kontol altına almada başarılı olamaması sonucu artan vaka sayısı, ABD ekonomisinin muhtemelen Euro Bölgesi gibi diğer ekonomilere nazaran daha yavaş toparlanmasına neden olabilir. Pandemi aşı bulunmaksızın ne kadar uzun sürerse, ekonomik üretim virüs öncesi seviyelerinde o denli uzun süre kalacak. Bu da işletmeler ve çalışanlarda kalıcı ekonomik hasara yol açabilir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler