ABD: Çekildiğimiz İki Nokta Hariç DSG İle Aynı Yerdeyiz

ABD: Çekildiğimiz İki Nokta Hariç DSG İle Aynı Yerdeyiz

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki harekata karşı olduklarını ve büyük hayal kırıklığına uğradığını söylerken, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ise iki yerleşim yeri hariç ABD’nin hâlâ Demokratik Suriye Güçleri (DSG)

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki harekata karşı olduklarını ve büyük hayal kırıklığına uğradığını söylerken, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ise iki yerleşim yeri hariç ABD’nin hâlâ Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile beraber hareket ettiğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) düzenlenen bilgilendirme toplantısında Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Esper, Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la yaptığı telefon görüşmesine dair, “Harekatı durdurabileceklerine dair bir işaret görmedim.

Esper, Türkiye’yi Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik olarak tek taraflı olarak harekete geçmemesi için ikna etmeye çalıştıklarını belirterek ''Türkiye’nin tek taraflı olarak harekete geçmeye karar vermesinden büyük hayal kırıklığına uğradık.

Operasyonun ikili ilişkilerimize zarar vereceği kaygımızı ilettik” ifadelerini kullandı. Esper, “Bu operasyon ile Türk-ABD ilişkilerine şimdiden dramatik bir şekilde zarar verildi” şeklinde konuştu.

ABD Savunma Bakanı, “Açıkçası Kürt partnerlerimizi terk etmedik. Onlarla Suriye'nin diğer bölgelerinde çalışmaya devam ediyoruz. Bu operasyona kimse yeşil ışık yakmadı.

Sınırda ortak devriyeler yapıyorduk ve güvenlik mekanizmasının işlediğini düşünüyorduk. Obama döneminden bu yana ABD ve YPG arasında süregelen ilişki Türkiye’de uzun süredir rahatsızlık yaratıyordu.

O nedenle harekete geçmeye karar verdiler. Türkiye ile ABD askerlerinin bulunduğu koordinatları paylaştık.

Mark Esper, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a da telefon görüşmesi sırasında ABD’nin kendini savunma hakkı bulunduğunun altını çizdiğini belirtti.

İKİ ASKERİ NOKTA HARİCİNDE DSG İLE AYNI NOKTALARDAYIZ

Diğer yandan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de ABD’nin bölgedeki varlığına ve Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin askeri ayrıntıları basın mensuplarıyla paylaştı.

Milley, ABD askerlerini ateş hattında kalmamaları için çektiklerini söyledi. Mark Milley, “İki askeri nokta haricinde Suriye Demokratik Güçleri ile aynı noktalardayız.

IŞİD’lilerin bulunduğu kamplarla ilgili DSG güçleriyle iletişimin devam ettiğini söyleyen Esper, DSG’nin geçtiğimiz günlerde üst düzey iki IŞİD militanını ABD’nin gözetimine devrettiğini ve bu militanların Suriye sınırları dışında güvenli bir yerde tutulduğunu söyledi.

Milley, operasyon hakkında “Türkler şimdiye kadar kadar hava saldırılarında bulundular. İHA'lar hem keşif hem de saldırı için kullanıldı. Kara harekatı ise şu an için sınırlı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler