AB, TÜRKİYE İLE MÜZAKERELERİ ASKIYA ALIYOR

AB, TÜRKİYE İLE MÜZAKERELERİ ASKIYA ALIYOR

AP, hazırladığı taslak rapor ile birlikte Türkiye-AB ilişkileri arasında tarihi bir kırılma noktası olabilecek kararı açıklamaya hazırlanıyor.Taslak raporda AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerin resmen askıya alınması talep ediliyor...

AP Türkiye raportörü Kati Piri tarafından kaleme alınan ve bugün Strasbourg’da açıklanan taslak Türkiye raporunda yer alan ifadeler ile birlikte AB-Türkiye ilişkilerinde yaşanacak çok önemli bir krizin eşiğine gelindi.

Piri'nin kaleme aldığı taslak raporda " "Kopenhag kriterlerini yerine getirmekten çıktığı” gerekçesiyle" Türkiye ile müzakerelerin resmen askıya alınması istendi.

 Raporda 15 Temmuz sonrası yaşanan OHAL sürecinin hukuksuz uygulamalar yarattığına dikkat çekilirken ve Güneydoğu'daki durum "endişe verici" olarak nitelendi ve kalıcı çözüm bulunması istendi.

Öte yandan raporda Türkiye'den tedrici olarak Kıbrıs'tan askerlerini .ekmesi ve Maraş bölgesini Birleşmiş Milletler güçlerine teslim etmesi talep edildi.

Raporda özellikle Adalet ve Özgürlükleri alanındaki fasılların açılmasının bloke edilerek Türkiye'nin bu alanda ilerleme sağlamasını engelleyen AB ülkelerinin de bugün gelinen noktada sorumlu olduğu itiraf edildi.

Bu arada 

Hollandalı sosyal demokrat raportör Kati Piri, Strasbourg’da bir grup gazeteciyle bir araya gelerek taslak raporunu anlattı. Piri, “Türkiye’nin AB’ye entegrasyonunu hedefleyen müzakere sürecine devam etmek mevcut koşullarda tüm saygınlığını yitirmiştir” ifadelerini kullandı. Hollanda ile diplomatik ilişkilerin düzeltilmesinin müzakere sürecinin devamı için yeterli olmadığını söyledi.

Mevcut durumdan AB’yi de sorumlu tutan Piri, “Gerek AB gerekse Türk hükümeti üyelik seçeneğine pratikten ziyade teorik yaklaşıyorlar. Bu çıkmaz durum iki tarafın da işine gelen seçenek gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler