Aa 100 Yıldır Haberin Kaynağı

Aa 100 Yıldır Haberin Kaynağı

Kuruluşunun 100'üncü yılını 6 Nisan'da kutlamaya hazırlanan Anadolu Ajansı, ilk günden itibaren Anadolu'nun sesini dünyaya, dünyadaki gelişmeleri de Anadolu'ya duyurarak önemli bir görev üstlendi

ANKARA (AA) - Anadolu Ajansı (AA), kuruluşunun 100'üncü yılında yurt içinde ve dışında tarihe tanıklık ettiği arşivindeki bazı haberleri abonelerine yerinden servis ediyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 6 Nisan 1920'de kurulan ve Milli Mücadele'nin başladığı süreçte bağımsızlık hareketini hem yurda hem de dünyaya duyurarak önemli bir görev üstlenen AA, Anadolu'daki gelişmeleri dünyaya, dünyadaki gelişmeleri ise Anadolu'ya aktardı.

"Güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı habercilik" anlayışıyla 100'üncü yılını kutlamaya hazırlanan Anadolu Ajansı, Milli Mücadele'nin yürütüldüğü zor şartlarda yaptığı yayımların yanı sıra dünyadaki gelişmeleri de takip etti.

Başta Londra, Paris, Washington, Moskova, Berlin ve Roma olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki önemli merkezlerden gelişmeleri takip eden Anadolu Ajansı, tarihe tanıklık edip, önemli olayları bültenlerine taşıdı.

AA, aralarında İtalya lideri Mussolini'nin açıklamaları, Paris'te 1924'te yapılan 1 Mayıs kutlamaları, ABD'deki hortum felaketi, İngiltere'de yeni seçim sistemiyle ilgili yasa teklifinin oylanmasının da olduğu birçok güncel önemli olayı haberleştirdi.

Mussolini, Türkiye ile iyi ilişkiler konusunda teminat verdi

AA, İtalya Başkanı Benito Mussolini'nin 1924'teki açıklamalarını şu şekilde yayımladı:

"Bakanlar Kurulu toplantı sırasında Bay Mussolini, dış politika ile alakalı beyanları yaptı. Çekoslovak Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşme konusunda atıfta bulundu ve ayrıca, Belçikalı Bakanlar Bay Theunis ve Bay Hymans ile Milano'da yakın zamanda yapılacak olan görüşmesinden bahsetti. İngiliz hükümetle bekleyen sorunlarla ilgili devam eden müzakerelerin samimiyetinden bahsetti. İtalyan-Türk iyi ilişkileri konusunda teminatlar verdi."

AA, ABD'nin 30'uncu Başkanı Calvin Coolidge'in Küba'ya silah ambargosunu ise "Başkan Coolidge, devrimci bir hareketin başladığı Küba'ya giden tüm silah sevkiyatlarına bir ambargo uyguladı." ifadeleriyle haberleştirdi.

Anadolu Ajansının 1921-1929 tarihlerinde dünyanın önemli merkezlerinden yaptığı ve Fransızca olarak yayımladığı bazı haberler şunlar:

"Avam Kamarası, 144'e karşı 238 oyla seçim sistemine nispi temsilini getiren teklifi reddetti."

"Paris'te 1 Mayıs günü çok sakin bir şekilde gerçekleşti. Paris'te kamu hizmetleri sağlandı. Bazı işçi kategorileri çalışmadı."

"İtalyan Bakanlar Konseyi, Posta ve Telgraf, Ticari Denizcilik ve Devlet Demiryollarını bir araya toplayan Ulaştırma Bakanlığı kurmaya karar verdi."

"ABD'nin Georgia eyaletinin başkenti Atlanta'dan gelen telgraflara göre, hortumların bölgeye ulaştığı bildiriliyor. Yaralılar ve kaybolanlar çoktur. Hasarlar büyüktür. Son bir istihbarata göre, ölülerin sayısı yaklaşık 130 olmalı. Birçok limanlar yerlerinden sürüklendi. Hasarların 10 milyon doları aştığı tahmin ediliyor."

"Yakın zamanda İngiltere'nin çeşitli bölgelerinde yoğun yağışlardan sonra su baskınları olduğu bildiriliyor. Severn Nehri birçok yerde taştı. Worchester Hipodromu sular altında kaldı ve bugün gerçekleşmesi gereken yarış ertelenmek zorunda kaldı. Thames Nehri 24 saat içinde bir fite yükseldi. Manş Denizi'nde bir fırtına devam ediyor."

"Almanya'da madende 8 saatlik iş günü çalışmasıyla alakalı arbitrajı, maden işçileri tarafından reddedildi. Birçok maden ocaklarındaki maden işçileri 7 saat çalıştıktan sonra durdu ve yüzeye çıkmak istediler."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler