8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'ne polisten biber gazlı, plastik mermili müdahale!

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'ne polisten biber gazlı, plastik mermili müdahale!

Emniyet güçleri, Fransız Kültür Merkezi önünde toplanan kadınlara biber gazıyla müdahale etti

Polis, İstanbul'da 2003 yılından beri her sene düzenlenen 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'ne biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Saat 19:30'daki başlama saati öncesinde İstiklal Caddesi'ni hem Taksim Meydanı hem Tünel tarafından geçişi kapatan polis, yaklaşık bir saatlik bekleyişin ardından Fransız Kültür Merkezi önünde toplanan binlerce kadını biber gazı ve plastik mermi kullanarak ara sokaklara ve paralel caddelere dağıttı.

Polisin müdahalesi, sadece 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü için bir araya gelenleri etkilemedi. Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi çevresinde kalan turistler de yaşananlardan payını aldı. Ellerinde valizlerle, polisin kestiği sokakların girişinde kalan turistler ne otellerine ulaşabildi ne de havalimanına doğru yola çıkabildi. Biber gazlı müdahaleden etkilenenler arasında polisler de vardı. Özellikle çok sayıda kadın polisin biber gazından etkilendiği görüldü. 

Öte yandan, 8 Mart için bir araya gelen kadınların bir kısmı, eyleme erkeklerin katılmasına tepki gösterdi. Eylemde sık sık, "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Jin, jiyan, azadi", "İtaat etmiyoruz, susmuyoruz, korkmuyoruz", "Leyla Güven onurumuzdur", "Polis simit sat, onurlu yaşa" sloganları atıldı. 

8 Mart Emekçi Kadınlar gününde saat 19:30'da Fransız Kültür Merkezi önünde başlaması planlanan  “Feminist Gece Yürüyüşü” öncesinde kadınlar İstiklal Caddesi çevresindeki sokaklarda toplandı.

Yürüyüş öncesinde polis İstiklal Caddesi’ni ‘güvenlik’ gerekçesiyle yayalara kapattı. Taksim Meydanı Cumhuriyet Anıtı’nın çevresi polis bariyerleri ile kapatılırken, anıt önünde TOMA ve çevik kuvvet polisi getirildi. Özel harekat polislerinin bazı binaların çatılarında bekletildiği görüldü.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler