2021'deki İstanbul Yağışları ile Barajlar Dolar mı?

2021'deki İstanbul Yağışları ile Barajlar Dolar mı?

Yağışların azalması ve mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar susuzluk tehlikesi gösterirken, önümüzdeki yıl yağışları barajları doldurur mu?

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, İstanbul'un barajları ile ilgili raporu yayımladı. İşte o rapordan öne çıkan başlıklar; 
Ön Rapor Hakkında

İstanbul 2019-2020 su yılında 50 yıllık normalin altında yağış almıştır. 2020-2021 su yılının başlangıcı  olan Ekim ayından başlayarak bugüne kadar İstanbul’a düşen yağışlar da uzun süreli yağış normallerinin %50 si oldu. Bu durum İstanbul’daki meteorolojik kuraklığın hidrolojik kuraklığa dönmesine yol açmıştır.

Barajlardaki su seviyeleri hızla düşerek, özellikle Avrupa yakasındaki Terkos Barajı hariç  diğer barajlarda kritik su alma  eşiğinin altına inmiştir.

Su Politikaları Derneği olarak 2020 yılının Haziran ayından beri özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerimizde meteorolojik kuraklık tehlike ve riskinin yaşanabileceğinden söz etmiş ve yetkilileri önlem almaya davet etmiştik.

İçinde bulunduğumuz Aralık ayında da beklenen yağışların düşmemesi 2021 yılında İstanbul’a düşmesi beklenen yağışların önemini daha da artırmıştır.

Meteorolojik olayların değişkenliği, istatistiksel belirsizliği arttırıp alınacak önlemler konusunda karar vermeyi zorlaştırmaktadır. Ancak elde mevcut veriler kesin olmasa da önümüzdeki dönem için bilim insanlarının bazı öngörülerde bulunmasına imkan vermektedir. Bu kapsamda Prof.Dr. Murat Türkeş, Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu ve Prof. Dr.Orhan Şen gibi bilim insanları  ve birçok meteoroloji uzmanı önümüzdeki üç aylık dönemde İstanbul’a düşecek olan yağışların beklenen miktarda olmayabileceğini ileri sürmektedirler.Bunun yanısıra uzmanlar kış yağışlarının öneminden söz etmekte ve bu yağışlardaki azalmanın İstanbul’un su bütçesindeki su açığı arttıracağını belirtmektedir.

Biz bu raporda  bu meteorolojik öngörüleri, eldeki verilerle  hidrolojik olarak da analiz etmeye çalıştık. İstanbul geneline düşmesi beklenen yağışların barajları doldurma olasılığı konusunda bir analiz yaparak kamuoyunun ve karar vericilerin bilgisine sunmak istedik.

Saygılarımla

Dursun Yıldız

Su Politikaları Derneği Başkanı
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler