Doğan Satmış

Doğan Satmış

2020 yılı yaklaşırken medyadaki trendler

2000’li yılların başında çok moda olmuş klişe bir cümle vardı:

“Önümüzdeki 20 yıl içinde gazeteler ölecek, yazılı medya kalmayacak.”

Herkes böyle düşünüyordu. Yaşı ilerlemiş gazeteciler ise, “Ben 20 yıl sonra mesleği bırakmış olurum” diye teselli buluyorlardı.

Bu tahmin kısmen tuttu, kısmen tutmadı.

Türkiye açısından bakınca, daha çok tuttuğunu söylemek mümkün.

Öncelikle Türkiye’de son yıllarda çıkan ve başarı göstermiş yeni gazete olmadığı gibi, pek çoğu kapandı. Bunun son örnekleri de Radikal ve Habertürk oldu. Kapanan gazete sayısının artmasından endişe edenler de çok.

Ayrıca yayınını sürdüren gazeteler de çoğunlukla birbirine benzedi ve tiraj kaybetti. Eskiden toplam tirajlar 5 milyonun üzerindeydi, şimdi 2.8 milyon düzeyinde.

Dünya açısından bakınca da buna benzer bir trend var.

VE UMUTLAR

Ancak bir de madalyonun diğer yüzü var ki, bu konuyu biraz açmamız lazım.

Öncelikle, dünyada sadece abone gelirlerine dayanarak para kazanan gazeteler gelişti. Artık, New York Times gibi, Wall Street Journal gibi bazı gazeteler, bu alandan ciddi para kazanıyorlar. Dijital ortamda, ciddi haber kaynaklarına para harcamak isteyen önemli bir kesim var dünyada. Bence Türkiye’de de bu önemli bir potansiyel.

İkinci olarak, internet gazeteleri çok öne çıkmaya başladı. Huffpost gibi internet siteleri, Amerika’dan çıkıp 16 ülkeye yayıldı.

Mesela İngilizlerin Guardian Gazetesi’nin internet sitesi, kendi ülkesinden sıyrılıp evrensel bir haber kaynağı oldu. Daily Mail sitesi de aynı şekilde, dünya listelerinde öne çıktı.

Türkiye’de de artık medyaya bir şey duyurmak isteyenler, bu internet sitelerini ciddiye almak durumunda kalıyorlar. Önemli toplantılara, internet gazeteleri temsilcileri de katılıyor.

Ayrıca, sosyal medya zaten başlı başına medya ortamı sağladığı için, kendisi bir platform oldu. Mısır gibi bazı ülkelerde, twitter hesabını 5 bin kişi takip edenler gazeteci sayılıyor. (Bu uygulamanın nedeni siyasi ama sonuçta böyle bir gerçek oluştu.)

Ayrıca belli isimlerin youtube videoları onbinlerce, yüzbinlerce kez izlenir hale geldi.

Yani su aktı, yolunu buldu. Dijital ortam da yeni kaynaklar yarattı.

Sadece bu konularda para kazanmak şimdilik çok kolay değil ama onun da çaresini arıyorlar. Eminim bulurlar.

Tüm bu gelişmelere bakınca ve elinizde tuttuğunuz Gazette 13’ün 51 yılı bitirdiğini görünce, medyanın geleceği için fazla karamsar olmaya gerek yok artık.

İnsanlar hala haber alma ihtiyacını duyuyorlar ve kaliteli haber için para harcamaya da hazırlar. Ve bu gelecekte de hiç bitmeyecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar