20. yüzyıl Sanat Dehası Pablo Picasso  Arkas Sanat Merkezi’nde!

20. yüzyıl Sanat Dehası Pablo Picasso Arkas Sanat Merkezi’nde!

Arkas Sanat Merkezi, 18 Eylül 2019 – 05 Ocak 2020 tarihleri arasında 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Pablo Picasso’nun eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Arkas Sanat Merkezi, 18 Eylül 2019 – 05 Ocak 2020 tarihleri arasında 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Pablo Picasso’nun eserlerine ev sahipliği yapıyor. Picasso-Méditerranée projesi kapsamında düzenlenen sergiler serisinde, Türkiye’yi Arkas Sanat Merkezi “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisi ile temsil ediyor.  

Paris Picasso Müzesi, Fondation Julio Gonzalez, Opera Garnier ve Brüksel’de yer alan Kontaxopoulos-Prokopchuk Koleksiyonu’ndan 83 eserin olduğu sergide, sanatçının yazarlar, şairler ve müzisyenler gibi pek çok sanatçıyla sürdürdüğü yakın bağları belgeleyen fotoğraflar da yer alıyor.  

20. yüzyılın sanat dehası olarak kabul edilen, Kübizm akımının öncüsü İspanyol ressam Pablo Picasso’nun sahne sanatlarına yönelik çalışmalarını kapsayan, Jean Luc Maeso’nun küratörlüğü ve Müjde Unustası’nın direktörlüğünde oluşturulan Picasso & Gösteri Sanatı sergisinde; Picasso’nun sanat yaşamını derinden etkileyen gösteri dünyasının kapıları aralanıyor.  

Paris-Picasso Ulusal Müzesi’nin özel desteği ile gerçekleştirilen, organizasyonun kapanış sergisi olma özelliği taşıyan sergide sanatçının pek çok önemli tablosu, tasarladığı kostümler, eskizler, heykeller ve yaşamına dair fotoğraflar ile gösteri sanatlarının Picasso’nun sanat yaşamına olan etkisi izleyecilere sunuluyor.   

Yalnızca İzmir değil, Türkiye’de de sanat çevrelerinde ses getirmesi beklenen serginin ana sponsorluğunu Türk Hava Yolları üstlenirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi sponsoru, Allianz ise sergi destekçisi oldu. 

basin-toplantisi.jpg  

17 Eylül Salı günü Arkas Sanat Merkezi’nde gerçekleştirlen basın toplantısına Lucien Arkas, Tunç Soyer, Fransa Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, Paris-Picasso Ulusal Müzesi Müdürü Laurent Le Bon, sergi direktörü Müjde Unustası ve küratörü Jean Luc Maeso katıldı.  

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “Arkas Sanat Merkezi’nin tarihi binasında Picasso gibi bir sanatçıyı ağırlamanın onun gösteri dünyasına olan tutkusunu kapsamlı bir sergi ile ziyaretçiler ile paylaşabilmek önemli. Fakat, bu serginin düzenlenmesi ile İzmir’de başka bir gururu daha yaşıyoruz. Sergi, Paris’ten İzmir’e uzanan bir köprü vazifesi görerek, Picasso’nun tüm hayatı boyunca etkilendiği gösteri dünyasına ait eserlerinin ilk kez bir araya geldiği bir sergi oluşmasını sağladı. Arkas Sanat Merkezi, 2011’de açıldığı günden bu yana ev sahipliği yaptığı 19 sergi ile yurt içi ve yurt dışı sanat dünyasına kendisini tanıttı, pek çok sergi için dünya çapındaki müze ve kurumlarla eser alışverişi yapıldı. Paris-Picasso Ulusal Müzesi, “Picasso: Gösteri Sanatı” sergimize altmışın üzerinde eser ödünç vererek istisnai bir imkan sağladı. Ayrıca Julio Gonzalez Vakfı, Opéra national de Paris ve Kontaxopoulos-Prokopchuk Koleksiyonu’ndan ödünç alınan eserler ile sergi farklı kaynakları bir araya getirdi. Sadece İzmir’lilerin değil çevresi ve hatta İstanbul, Bursa gibi pek çok yerden ziyaretçinin görmesini bekliyoruz” diye konuştu.  

tunc-soyer--laurent-le-bon-lucien-arkas-bertrand-buchwalter-jean-luc-maeso-mujde-unustasi-loannis-kontaxopoulos.jpg

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Öncelikle sanatı her yönü ve tarzıyla inceleyen eserlerin sergilendiği Arkas Sanat Merkezi’ne, İzmir ve ülkemizin sanatsal faaliyetlerine katkısı nedeniyle en derin şükranlarımı sunuyorum. 

İzmir binlerce yıldır bir sanat şehri. Heykel, müzik, resim gibi sanatın farklı alanlarında çok fazla yenilik ve büyük eserler bu şehirde hayat bulmuş. Aynı zamanda birçok sanat akımı burada doğmuş ve dünyaya ilham vermiş. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin temel stratejilerinden biri; bu tarihsel kimliğinden referans alarak İzmir’i, yeniden bir kültür ve sanat üretim merkezi haline getirmek.  

Bunu yaparken elbette bu sergide olduğu gibi dünyanın en kıymetli sanatçılarının eserlerini İzmir’de görmeyi ve ağırlamayı önceliklerimizden biri olarak belirledik. Nihai hedefimiz İzmir’de; sanatın yedi dalında yeni eserlerin, farklı akımların oluştuğu bir kent iklimi yaratmak” dedi.  

Paris-Picasso Ulusal Müzesi Müdürü Laurent Le Bon, “Paris-Picasso Ulusal Müzesi Koleksiyonu’ndan altmışın üzerinde önemli eserin Arkas Sanat Merkezi’ne sergilenmek üzere verilmesiyle oluşan “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisi, 2019 yılının sonunda bitecek olan Picasso-Méditerrané projesinin önemli organizasyonlarından biridir. 2017’de başlayıp 2019’a kadar devam eden projede; 10 ülkeden toplam 70 kurum; yaygın bir iletişim ağı, bir internet sitesi ve düzenlenen 45’in üzerinde sergi ile dinamik, çok yapılı ve çok disiplinli kültürel bir döngü yaratmak üzere bir araya geldiler. “Picasso-Méditerranée” sergisinin Türkiye durağı bu etkinliğin en önemli anlarından biri oldu. Özellikle Lucien Arkas, Jean-Luc Maeso ve Müjde Unustası olmak üzere bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde yer alan herkese içtenlikle teşekkür ediyoruz” dedi.  

Organizasyonda yer alan her kurumun farklı araştırma konuları seçtiği projede Arkas Sanat Merkezi, Picasso’nun gösteri sanatlarına olan ilgisini yansıtan bir seçkiye ev sahipliği yapacak. Sergi direktörü Müjde Unustası; “ Picasso’nun yaşamına ve ona ilham veren yerlere uzanan projede Türkiye’yi temsilen yer alan Arkas Sanat Merkezi olarak, sanatçının bütün yaşamına nüfuz eden gösteri sanatına olan tutkusu çevresinde bir sergi kurguladık. Bu kurgu sayesinde çok yönlü kişiliğiyle rengarenk bir Picasso tanıyacağız.” dedi. 

Teras 1885’te gerçekleştirilen kokteyle İzmir iş ve sanat dünyasının önde gelen isimleri katıldı.  

Picasso: Gösteri Sanatı 

Picasso’nun Malaga’da çocukluk yıllarında izlediği boğa güreşleri ile başlayan gösteri dünyasına olan ilgisi, 1917’den sonra ünlü bale topuluğu Ballets Russes için tasarladığı sahne ve kostüm çalışmalarıyla katlanarak artar. Gerçek hayattan esinlendiği figürleri hayal gücüyle birleştirerek özgün tarzında yeni bir dünya yaratır.  

Küratörlüğünü Jean-Luc Maeso’nun üstlendiği “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisinde, Arkas Sanat Merkezi’nde yer alan bağımsız sergileme alanları, Picasso’nun hayatı boyunca ilgi duyduğu boğa güreşi, sirk, bale gibi temalara göre düzenlendi. Sergide, altmışın üzerinde ödünç verdiği eserle başta Paris-Picasso Ulusal Müzesi olmak üzere Julio Gonzalez, Opera Garnier ve Kontaxopoulos-Prokopchuk Koleksiyonu’ndan alınan toplam 83 eser yer alıyor. Ayrıca, Picasso’nun yazarlar, şairler ve müzisyenler gibi pek çok sanatçı ve aydınla sürdürdüğü yakın bağları belgeleyen fotoğraflar da görülebilecek. Sergi ücretsiz olarak gezilebilecek. 

“Picasso: Gösteri Sanatı” sergisi için hazırlanan, konusunda uzman yazarların makalelerin yer aldığı sergi kataloğu, Picasso’nun farklı çalışma alanlarına odaklanan bilimsel araştırmalara ışık tutacak bir kaynak olarak yerini alacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler