14 MAYIS… (1. Bölüm)

Balkanlar’dan gelip Türkiye’de seçim atmosferinin içinde yüzmek…Benim için bir haftadır durum bu.

Ankara’ya bir geldim ki, herkes TV’lerde ve köşelerinde ‘14 Mayıs’ diyor, başka kelime söylemiyor. Ha sahi bir de, ‘ Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu mu?’ Sorusu hakim tüm medyaya.

İkinci soruyu atlayacağım. Zira, 3 ay önce gitmeden- hatta daha da önce- adayın Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu belki de 1 yıl öncesinde yazmıştım.

Bugün 14 Mayıs nedir? Neden önemlidir? Neden Türkiye için dönüm noktasıdır? Neden Kritiktir? Aslında aranması gereken sorulara cevap aramak istedim..

Balkanlara sahip çıkamayan ya da Balkanlarda olmayan ülke, nasıl Avrupa ve Asya, hatta Afrika’ya hakim olamaz ise, Balkanları kaybedecek olan bir Türkiye’nin Anadolu’yu da kaybedeceğini özellikle söyledikten ve orada, yerinde Balkanlar’da bu gerçeği gördükten sonra, 14 Mayıs’a farklı bakmak gerekir düşüncesindeyim.

Türkiye açısından 14 Mayıs deyince, 1950 yılında Demokrat Parti’nin seçim zaferi akla geliyor. Bazıları da özellikle bu tarihi (14 Mayıs’ı) seçimin ilanıyla birlikte böyle lanse etti ve ediyor.

Bugün geldiğimiz noktada ise ; bu 14 Mayıs’ta, Türkiye’nin ve bölgenin geleceğinin kilitlendiği bir seçim olgusuyla karşı karşıyayız.

Ama tarihsel bir süreç içerisinde , bu yüz yıllık süreç içerisinde konuya baktığımızda , bir başka 14 Mayıs daha var:

O 14 Mayıs da, tarihsel süreç içerisinde özellikle Basel Kongresi’nde (1897) toplanan bir siyasi akımın devletleşme arayışı içerisinde 14 Mayıs 1948 tarihinde İsrail Devleti’nin kuruluşu gündeme gelmiş.

İsrail Devletinin kuruluşu ile Türkiye Cumhuriyeti’ni yeni bir yapılanmaya doğru götürecek olan bu önümüzdeki kritik seçim ve birbirini izleyen tarihler olarak, birbirinin şekillenmesinde de bir anlam ortaya koymaktadır.

Yani 14 Mayıs 1948 ile 14 Mayıs 2023 tarihi arasında, Ortadoğu’daki yeniden yapılanma çerçevesinde bir yeni sürecin olduğunu burada görmek zorundayız.

Peki bugün 14 Mayıs ilanıyla iç siyasette kullanılan 1950 ‘deki 14 Mayıs başarısı ve Demokrat Parti’nin kuruluşu ile neler olmuştur?

Demokrat Parti, 1940’lı yılların (1946 seçimiyle devreye giren) ve daha sonra da 1950 seçimlerinde iktidara gelen bir harekettir. Ama Demokrat Parti’nin iktidara gelişine paralel , Ortadoğu’da 2. Dünya savaşı sonrasında 3 olay vardır:

  1. Amerika’nın gelişi.
  2. NATO’nun gelişi
  3. İsrail’in kurulması

Her üç olay birbirini izlediğine göre; ve bunlar da gelip Türkiye üzerinde kilitlendiğine göre, bu Ortadoğu’nun, Osmanlı sonrasında geleceğinde bir yeni durum var.

Ve bir proje olarak baktığınızda ; yeni Ortadoğu’nun yeni Türkiye ile beraber gündeme geldiğini ve bu noktada da Atatürk Dönemi sonrasında , hem Türkiye’nin hem bölgenin yeniden yapılanması öne çıkmaktadır.

Türkiye 14 Mayıs 1950 seçimleri ve Demokrat Parti ile Cumhuriyetten demokrasiye geçmekte, ama 14 Mayıs 1948’de de İsrail Devleti bir Siyonist yapılanma olarak bu bölgeye getirilerek kurulmaktadır.

İsrail Devleti’nin geçmişine baktığımız zaman ; Siyonizmin tarihini yakın incelemek durumundayız. Özellikle Siyonizm , 1897 tarihinde İsviçre’nin Basel kentinde ilk toplantısı yapılan Siyonizmin ön hazırlıkları Gazeteci Theodor Herzl’in ön çabalarıyla Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yapılmıştır.

Daha sonraki süreç içerisinde Avrupa konuya girmiş. Çünkü Avrupa tarihini incelediğimiz zaman sürekli bir din kavgası var Avrupa’da. Bu kavga önce Yahudi-Hristiyan kavgası, daha sonra Müslüman –Hristiyan kavgası, daha sonra da Kataolik-Protestan kavgası olarak devam etmiş. Ve böyle bir süreç içerisinde Avrupa , Vatikan merkezli yapılanmayla bir Hristiyan Kıt’a Devleti olarak yoluna devam etmek isteyerek , bu çerçevede de geleceğe dönük yeni yapılanmada Avrupa’da bir Yahudi Devleti istememiştir.

Bu durum; -Avrupa’nın Yahudi Devletinin Avrupa’da kurulmasına karşı çıkması- , geleceğe dönük yeni yapılanma süreci içerisinde, nasıl o Avrupa’dan Balkan Savaşları ile Türkler ve Osmanlılar kovularak Osmanlılar Balkanlardan, Avrupa kıtasından, Asya topraklarına kadar taşınıyorsa, aynı süreç Yahudi Devleti Projesi olan Siyonist planın Balkanlardan yavaş yavaş, doğuya kayması ve Ortadoğu’da yeni bir yapılanmanın o doğrultuda gündeme gelmesi olarak gerçekleşmiş. Tarihsel gelişmeler çok ilginçtir bu anlamda.

Yani burada; hem bu coğrafyada kurulmuş olan -merkezi devlet Türkiye’nin - batı tipi bir demokrasiye dönüşümünün ortaya çıktığı tarih 14 Mayıs’tır. Hem de daha sonraki süreç içerisinde İsrail’in Avrupa’da kurulamayan Yahudi Devleti’nin Ortadoğu’da kurulmasıyla gündeme gelen İsrail Devleti’nin bu bölgede kurulması 14 Mayıs’tır.

Bu tarihsel süreçte 2. Dünya Savaşı sonrasında Amerika’nın Ortadoğu’ya gelerek hem yerleşmesi, hem NATO’yu getirmesi, hem de Siyonist Projenin ürünü olan İsrail’in kurulması konusunda Amerika’nın burada BM’yi kurarak , İsrail Devleti’nin kurulmasında etkin olarak bu planın , bu projenin gerçekleşmesi için yardımcı olduğunu görüyoruz.

İlginç bir tarihsel süreç değil mi? Yarın bugüne ve 14 Mayıs 2023 seçimlerine doğru olayları irdeleyerek devam edip, bugün ne yapılmaya çalışılı yor? Bu sorunun cevaplarını arayacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR